27. 6. 2016, Banská Bystrica

Po výstupe na Vršič cyklistov už nič nezaskočí!

Počas štyroch dní prešla skupina chlapcov a mužov z banskobystrického saleziánskeho strediska 300 kilometrov naprieč Talianskom, Slovinskom a Chorvátskom. Videli hory a rieky v Slovinsku, kúpali sa v mori v Taliansku, Slovinsku aj Chorvátsku. Nevzdali sa a zvládli aj 800-metrové prevýšenie hneď v prvý deň. Odmenou im bola chorvátska pláž v Umagu.

Výlet sa vydarí, pokiaľ sa na ňom zíde dobrá partia. Na tohtoročnom cyklovýlete sa stretlo 11 chalanov a mužov, ktorých spájala túžba po prekonávaní svojich limitov. Najsilnejší tím reprezentovali Slepčanovci, ktorí nasadili hneď troch jazdcov. Východné Slovensko prezentovali nováčikovia vrchár Štefan Masič a cesťák Juraj Kušnír. Banskobystrický IT sektor mal zastúpenie vďaka Macimu, Lajtíkovi a Funkovi. Rodičov prvoprijímajúcich detí zastupoval nový člen partie Dano. Tím Tinkoff reprezentoval Jano Jamriška so širokými plášťami, ktorý odhodlane bojoval až do konca. Juraj Kovaľ, organizátor akcie, zastupoval bratov saleziánov.

Táto partia zvládla stúpanie cez horský prechod Vršič, doliny rieky Soča aj talianske pobrežie. Neznechutili sa ani pri problémoch s navigáciou, defekte, či dlhom cestovaní autom.

Motiváciou pre nich boli krásy krajiny naokolo – vysoké Julské alpy, priezračná rieka Soča a Chorvátske more.

Teplota miestami presahovala 35 stupňov, voda dochádzala a jediným zvukom bolo odfukovanie jazdcov štverajúcich sa na ďalší kopec. V takýchto chvíľach prišla vhod prestávka, osviežujúce kúpanie v rieke alebo humor, ktorý tiež cestoval s touto partiou.

Popri telesných starostiach nezabudli cyklisti ani na svoje duše. Veď aj zakladateľ saleziánskej rehole, svätý Ján Bosco povedal: “Daj mi duše a ostatné si vezmi!” Každý mal teda so sebou minimálne jednu rezervnú dušu. Na pokrm pre duše jazdcov sa tiež nezabudlo; deň začínali rannými chválami, počas dňa slávili cyklisti svätú omšu a aj za jazdy sa modlili korunku k Božiemu milosrdenstvu.

Ako vyzeral jeden deň cyklovýletu v skratke?

Budíček o pol siedmej v kempe na karimatke. Nasledujú rýchle raňajky, ideálne instantná polievka a instantná káva. Všetko sa zbalí na bicykel a do auta a cyklisti sa spolu modlia ranné chvály. Okolo ôsmej sa vyráža na cestu. Cestou sa podľa potreby vyskytujú prestávky na fotenie, oddych, kúpanie alebo slávenie svätej omše. Obed je tiež skromný a rýchly, ale v meste si cyklisti dopriali taliansku pizzu. Pred večerom síl ubúda a navigácia úspešne doviedie do kempu alebo k Saleziánom.

Najmladším účastníkom výletu bol Tomáš Slepčan, svoje pocity opísal takto: “Najnáročnejší a zároveň najkrajší bol pre mňa výstup na Vršič. Bol to výstup cez bolesť a utrpenie ku víťazstvu. Všetci sme videli na ceduliach, koľko metrov nám ešte zostáva a uvedomovali sme si, že pôjdeme na hranice našich síl. Pri týchto etapách sme sa veľmi unavili, ale keď sme vyšli hore, odpadla ťarcha z našich pliec. Čerešničkou na torte bola svätá omša na vrchole Vršiča dotvorená pasúcimi sa ovcami. Odmenou nám bol aj zjazd z Vršiča.”

Martin Funiak

Cyklovýlet sa v Banskej Bystrici prvý krát konal v roku 2015 vďaka saleziánovi Jurajovi Kovaľovi. Niekoľko mladých chlapcov a mužov prešlo počas 4 dní približne 300 kilometrov naprieč Rakúskom a Talianskom. V ďalšom roku tradícia pokračovala a 11 cyklistov prešlo cez Taliansko a Slovinsko až do Chorvátska.

Štatistiky

Plánovanú trasu, prevýšenie a ďalšie informácie nájdete na našej webstránke

Fotogaléria

23. - 26. 6. 2016

dátum

Taliansko, Slovinsko, Chorvátsko

miesto

Martin Funiak, Juraj Kovaľ, Daniel Harajda

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.