Orientačné dni náš triedny život zmenili od základu

Nedávno sme Vám priniesli rozhovor s inštruktorkou a koordinátorkou Orientačných dní Magdalénou Jánošíkovou, ktorý si môžete prečítať tu: https://sbb.sk/2020/04/orientacne-dni/. Dnes by sme Vám radi predstavili projekt Orientačné dni z iného pohľadu, a to z pohľadu účastníka kurzu Samuela Šneka, ktorý navštevuje Katolícke gymnázium Štefana Moyzesa. V rozhovore sa dozviete, ako kurz prebiehal, aké dojmy v Samovi zanechal, a ako zmenil ich triedne vzťahy.

Počul si už o Orientačných dňoch predtým, ako si sa ich zúčastnil?

Áno, nejaké informácie som o ňom už mal. Väčšinou, keď som bol v oratku tak práve nejaký kurz prebiehal, alebo sa po ňom upratovalo.

Aké boli Tvoje očakávania od Orientačných dní pred kurzom?

Ani to neboli také očakávania, ako skôr nádej. Pred OD sme v triede nemali jeden ucelený kolektív, ale viacero menších skupín, ktoré medzi sebou nevychádzali vôbec dobre. Dúfal som, že OD pomôžu tento stav zmeniť.

V akom duchu sa niesli Orientačné dni?

Naše dva kurzy sa niesli v témach „Moja trieda, moja partia“ a „Sám sebe radcom a priateľom“.

Ako prebiehali tieto kurzy? Môžeš nám opísať jednotlivé dni?

Bohužiaľ sa mi nepodarilo zúčastniť celého kurzu, ale iba prvých dvoch dní. Ani si ich už tak dopodrobna nepamätám, len viem, že som zrazu ani ja, ani moji spolužiaci nemali problém spolu komunikovať, spolupracovať, alebo len tak hodiť reč. Cítil som sa veľmi dobre a ešte veľakrát som oľutoval, že sa mi na posledný deň orientačných dní nepodarilo prísť.

Ktorá aktivita Ťa najviac zaujala?

Vavrdov beh prehadzovať spolužiačku na bicykli bez bŕzd a reťaze cez prekážky, bez toho, aby sa ktokoľvek zo skupinky pustil bicykla… čistá Špalkovina (pozn. autora = Jozef Špalek)

Aký bol prístup inštruktorov?

Inštruktori sa snažili byť čo najviac medzi nami, vytvárali atmosféru prijatia, neboli to žiadne rešpekt vyžadujúce autority, naopak, zaujali prístup blízkeho priateľa, čo sa mi veľmi páčilo.

Ako celkovo hodnotíš Orientačné dni?

Bola to pre nás taká kolektívna facka na uvedomenie sa. Dokázalo nás to natoľko vyhecovať, že nám za tie tri dni bolo jedno, či ideme behať, či sa ideme zašpiniť, či ideme niečo tvoriť. Užili sme si spoločne strávený čas a začali nanovo budovať naše vzťahy, takže za mňa veľký palec hore.

Vidíš prínos Orientačné dni pre Tvoj život i kolektív ?

Orientačné dni náš „triedny život“ zmenili od základu. Doteraz, aj napriek odlišným názorom mnohých z nás, tvoríme ucelenú partiu a napätá atmosféra v triede je už len minulosťou.

Odporučil by si Orientačné dni aj ostatným školám ?

Odporučil, určite áno. Myslím si, že účasťou na kurze môžu len získať, nech už sú na tom žiaci akokoľvek. Kolektívu, ale aj jednotlivcom, to rozhodne len prospeje.

Ďakujem za rozhovor.

Lucia Baníková

Ak je tento projekt pre teba dôležitý, STAV SPOLU S NAMI NA MLADÝCH pravidelným mesačným darom 5€ tu:  https://sbb.sk/stavsnaminamladych/

ĎAKUJEME!

www.od.sbb.sk

Fotogaléria

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.