Zaujímavosti zo Salezka

Jedine pokazenú. Palo je v Salezku známy ako veľký milovník sladkostí (a jedla všeobecne), takže je asi nemožné nájsť maškrtu, na ktorej by si nepochutnal. Ale vždy sa rád podelí. 🙂

Ak vás niekedy pri návšteve Salezka prekvapila vôňa údeného, pravdepodobne ste šli okolo udiarne, ktorá patrí direktorovi Jožkovi Špalekovi. S obľubou v nej zaúdi mäsko či klobásku a, samozrejme, nimi aj rád pohostí. Udiareň zohrala rolu aj pri natáčaní kampane 2% z dane. Video si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=YMT8Aod1-Mg
V saleziánskom areáli máme niekoľko ihrísk, ale do Vianoc k nemu pribudne jedno nové – workoutové. Na takomto ihrisku je možné cvičiť posilňovanie s vlastnou váhou. Ihrisko stavajú svojpomocne saleziáni, farníci aj mladí v priestore za umelou trávou. Kým bude hotové, môžete si pozrieť aspoň jeho plánovanú podobu.
Diera v saleziánskom dome nie je nijakým dizajnovým doplnkom. Na jej mieste sa už pracuje na stavbe výťahu, ktorý pomôže a uľahčí život obyvateľom domu. Mierne sa zmení aj priestor na 1. poschodí, dispozične však všetky miestnosti ostanú na tom istom mieste.
Čítate správne, Michal Mereš, jeden z našich animátorov. skutočne pracuje v Európskej organizácii jadrového výskumu vo švajčiarskej Ženeve. Magazín Forbes ho v marci zaradil do zoznamu „30 pod 30“ – tridsať najväčších talentov pod 30 rokov v kategórii Veda a vzdelávanie. Viac o jeho práci si môžete prečítať tu: http://alicematters.web.cern.ch/?q=content%2Fnode%2F946
Na pozemku za parkoviskom sa zdanlivo nachádza len zatiaľ nevyužitý priestor. Pod svahom je však malá záhradka, ktorú vysadil direktor Jožko Špalek. Nájdete tam nielen paradajky, ale aj ovocné kríčky či hokaidó tekvice, z ktorých direktor varí výbornú polievku.
Saleziánky prišli do Banskej Bystrice v roku 2001 a odvtedy bývajú v typickom sásovskom paneláku na Javorníckej 3. Ešte pred stavbou saleziánskeho domu tento byt slúžil ako saleziánska „kancelária“ a bývali v ňom saleziáni, ktorí spočiatku pôsobili v kostole v Starej Sásovej.
Sfidi (skratka Škola-Fara-Ihrisko-Dom-Informačník) vychádza od roku 2006. Za 10 rokov existencie vyšlo už 65 čísel. Archív Sfidi nájdete na www.sbb.sk/sfidi. Nové číslo čaká približne raz za dva mesiace vždy v kostole.
Animátor Tomáš Štrba takpovediac rástol spolu so Salezkom. Zbieral skúsenosti medzi mnohými saleziánmi a animátormi na stretkách, akciách či táboroch, ktorých pomáhal pripraviť už 20. Pred dvomi rokmi sa uchádzal o mandát poslanca mestského zastupiteľstva a s počtom 1095 hlasov sa mu to aj podarilo.
V pondelok je v Salezku komunitný deň, preto je Salezko zatvorené a nekoná sa ani svätá omša v kostole. Komunita saleziánov má v tento deň čas na riešenie interných záležitostí a samozrejme aj na trochu zaslúženého oddychu.
Sestra Pauli prišla do banskobystrického strediska pred rokom zo Šamorína. Aká bola jej cesta k povolaniu saleziánky?
„Aby som nazbierala body potrebné na pripustenie k sviatosti birmovania, so spolužiakmi som s nechuťou išla na duchovnú obnovu k sestrám saleziánkam. Atmosféra ktorú som tam zažila ma prekvapila a veľmi oslovila. Začala som chodiť na stretká a zapájať sa ako animátorka. A keď som mala 20 rokov, Pán ma veľmi prekvapil svojou ponukou, ktorej sa nedalo odporovať. Láska je taká. 🙂 „
Už niekoľko rokov sa o saleziánske žalúdky stará pani kuchárka Maja Balážová. A robí to naozaj veľmi dobre. Počas svojej kuchárskej „praxe“ naplnila aj nejeden žalúdok v saleziánskych táboroch. Z jedného si dokonca priniesla domov monokle, keď ju kedysi „Luigi“ Baňovič previezol na svojej motorke. Odvtedy ju k motorkám nepustili 🙂
Medzi vždy obľúbené jedlá saleziánov patria (prirodzene) rezne, ale aj studené šaláty či boršč. A pretože je naozaj výborný, ponúkame vám jej overený recept.
Potrebujeme:
200 g hovädzieho mäsa, 200 g bravčového mäsa, 200 g špikových kostí, 30 g masti alebo oleja, 40 g miešanej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 40 g cibule, 40 g rajčiakového pretlaku, 40 g cvikly, 60 g hlávkovej kapusty, 2 dl kyslej smotany, 10 g hladkej múky, voda, soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, bobkový list, mletá červená paprika.
Postup: 
Hovädzie i bravčové mäso, ako i špikové kosti, umyjeme a dáme variť do 1,5 litra studenej vody. Po hodinovom vare pridáme soľ, korenie, bobkový list, pokrájanú cibuľu, očistenú zeleninu pokrájanú na rezance a varíme.
Bravčové mäso vyberieme skôr ako mäso hovädzie, aby sa nerozvarilo. Do polievky pridáme kapustu pokrájanú na rezance, rajčiakový pretlak a červenú papriku popraženú v horúcej masti alebo oleji. Keď je kapusta mäkká, kosti vyberieme, pridáme osobitne uvarenú cviklu pokrájanú na drobné kocky, kyslú smotanu rozmiešanú s múkou a spolu ešte prevaríme. Nakoniec polievku okyslíme octom a môžeme ju zjemniť cukrom.
Majin tip: 
Na dochutenie môžeme pridať aj cesnak, poliekové korenie a vegetu. Dobrú chuť!

Pokiaľ chcete dostávať viac noviniek zo Salezka, tak sa prihláste k odberu nášho newsletteru