Skupina turistických nadšencov zdolala Nízke Tatry

V dňoch 24. – 25. júla sa skupinka 15 nadšencov vydala na hrebeňovku v Nízkych Tatrách.

Štartovali vo štvrtok ráno z Donovalov. Úvodné kroky bývajú vždy náročné a ani tentoraz tomu nebolo inak. Najväčšou výzvou dňa bolo zdolať stúpanie na Prašivú a následne na Veľkú Chochuľu, ktorá bola najvyšším bodom prvej etapy.

Cestou ich sprevádzalo slnečné počasie, ale aj silný vietor. Na Veľkej Chochuli sa k nim pridali ďalší dvaja kamaráti. Krátko za Latiborskou hoľou slávili svätú omšu a potom čakal ich už len posledný úsek na Útulňu Ďurková. Niektorí si na nocľah zvolili stany, iní zas využili teplo útulne.

V piatok na turistov čakala najkrajšia časť túry. Za Chabencom mali šťastie na stretnutie s kamzíkom a svišťom. Celý deň ich sprevádzalo krásne slnečné počasie a tentoraz pomerne bezvetrie.
Na Chate Kamienka si oddýchli a pod Chopkom opäť slávili svätú omšu. Po prestávke sa vydali na najvyšší vrch Nízkych Tatier. Počas celej cesty si užívali nádherné panoramatické výhľady na okolité pohoria ako sú Veľká Fatra či Vysoké Tatry. Z Ďumbiera zostúpili na Chatu generála M. R. Štefánika. Záverečná časť trasy už viedla len na Čertovicu.
Po viac ako 55 kilometroch a 3000 výškových metroch šťastne dorazili do cieľa. Pôvodne plánovali prejsť celý hrebeň Nízkych Tatier až do Telgártu, no kvôli počasie sa tak nestalo a preto museli upraviť začiatok túry a vyraziť neskôr. Nakoniec im to neprekážalo a aj napriek tomu si každý odniesol krásne zážitky.
Eliška Dušičková

Fotogaléria

24. - 25. 7. 2024

dátum

Nízke Tatry

miesto

Vlado Plášek

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.