Andrej Dermek

VYCHOVÁVATEĽ

1914 – 2003

V krátkosti
Don Andrej Dermek bol významný človek slovenskej Cirkvi v druhej polovici 20.storočia.
Bol obľúbený salezián, kňaz, vychovávateľ, teológ, duchovný vodca, učiteľ, biblista. Zároveň bol dôležitou osobnosťou vtedajšej pozemnej cirkvi – za totality si zažil koncentračný tábor pre rehoľníkov a bol odsúdený na 14 rokov väzenia, neskôr ho podmienečne prepustili na amnestiu. Počas tohto obdobia mal možnosť sa stretnúť s teraz už blahoslaveným Titusom Zemanom a v Ríme sa rozprával nie len s blahoslaveným pápežom Pavlom VI., ale dokonca sa viackrát zhováral aj s blahoslaveným pápežom Jánom Pavlom II. . Neskôr, počas rokov 1968 – 1981 bol tajným provinciálom saleziánov na Slovensku.

Z myšlienok dona Dermeka
Pán Boh mi dával pocítiť stratu dôvery, aby mi preukázal moju nedokonalosť.”
“Nemala by nás bolieť poznámka, ak nie je ďaleko od pravdy.”
“Pán Boh si nás trpezlivo obsekáva nie preto, aby vinič skrátil, ale aby priniesol viac ovocia.”
“Pomalý, trpezlivý vzrast má korene hlboko v nebi.”
“Ak oslovíme s láskou, tak je pravdepodobné, že sa pravda dotkla až samého dna.”

Vychovávateľ
Don Dermek bol naozaj inteligentný, dobrý a všímavý človek. Tieto svoje vlastnosti spájal so svojimi skúsenosťami zo života a stal sa naozaj výborným a inšpirujúcim vychovávateľom. Viacerí, ktorý ho poznajú naň ho spomínajú zo slovami: “Vždy nás vedel zaujať svojím brilantným poznaním, iskrivými výrazovými prostriedkami, ale hlavne skúsenosťami a príbehmi zo svojej vychovávateľskej praxe”. Počas svojho života sprevádzal mnohých rehoľníkov, kňazov, laikov, mladých a ich rodičov. Pritom získal mnoho skúseností, ktoré neskôr spísal do kníh – najznámejšia je kniha o preventívnom systéme, ktorá bola nazvaná podľa jeho celoživotného hesla: “Nalomenú trstinu nedolomí”. V knihe rozoberá vznik a históriu preventívneho systému, a aj osobitne všetky princípy tohto výchovného systému: “Rozum, Nábožnosť a Láskavosť”. Súčasne je jeho kniha využíva saleziánmi, animátormi, učiteľmi či rodičmi.

Modlitba
Svätý Ján Bosco, otec a učiteľ mládeže, ty si toľko pracoval pre spásu duší; buď nám vodcom, aby sme hľadali svoje duševné dobro a spásu blížneho. Pomáhaj nám plniť si dobre svoje povinnosti, premáhať náruživosti a ľudské ohľady. Nauč nás milovať Sviatostného Spasiteľa, Pannu Máriu Pomocnicu a Svätého otca, rímskeho pápeža. Vypros nám šťastnú hodinu smrti, aby sme prišli k tebe do neba. Amen.