Titus Zeman

MUČENÍK ZA DUCHOVNÉ POVOLANIA

1915 – 1969

V krátkosti

Život blahoslaveného Titusa Zemana, známy kvôli prechodom českoslovnských hraníc spolu s klerikmi a kňazmi, aby zachránil ich povolania, je poznačený vnútornými prechodmi, ktoré určujú jeho ľudský a kresťanský rast. Ten postupne smeruje k prijatiu povolania mučeníctva.

Vo veku 10 rokov sa náhle uzdravil na príhovor Panny Márie. Malý Titus, chorý na nohy, požiadal otca, aby ho vzal do náručia a vyniesol pred dom na ulicu, aby videl pútnikov zo šaštínskej baziliky. Len čo sa v diaľke objavil kríž, poprosil otca, aby ho zaniesol do domu. Uveril v pomáhajúcu milosť a bol uzdravený. Od tejto chvíle cítil Titus povinnosť obetovať život, ktorý mu bol vrátený.

Mučeník za duchovné povolania

Rozhodujúcou udalosťou jeho viery a povolania bol 26.január 1951, keď vďaka Božiemu slovu, čítanému v ten deň počas svätej omše, definitívne prešiel od strachu k radosti, od obavy k sile. Silu a rozhodnosť nečerpal zo seba samého, ale z veľkej pomoci od Pána pre svoju Cirkev, zo sviatostí a z Božieho slova. Po pochybnostiach predchádzajúcich dní napísal:

Dnes pri sv. Omši som dostal také dve silné inšpirácie, že keby som ich dostal prv, nebol by som ti napísal predošlý list o strachu. Prvá bola pri čítaní listu apoštola Pavla: hľa naša povinnosť, byť pripravení i život položiť za bratov, veď čože sa báť. A ďalej: teda zo smrti prejdeme do života, lebo milujeme svojich bratov.

Titus odpúšťal svojím prenasledovateľom a tým svedčil o sile milosrdenstva. Odpustil Mikulášovi Gašparíkovi, ktorý ho prepustil zo školy v roku 1946 a ten sa na smrteľnej posteli obrátil. Pavel Korbuly ho nespravodlivo odsúdil v roku 1952, avšak neskôr v Bratislave chodil kolenačky k blumentálskemu kostolu a nahlas prosil o odpustenie a pri Lurdskej jaskyni nechal umiestniť tabuľku: Mária vždy pomáha.

Titus priamo zachránil 16 povolaní (bohoslovci, ktorým pomohol prejsť cez hranice a prišli s ním do Turína) a nepriamo ďalšie, ktoré povzbudzoval v ťažkých rokoch. Tým pomohol k pokračovaniu saleziánskej kongregácie na Slovensku.

Modlitba

Svätý Ján Bosco, otec a učiteľ mládeže, ty si toľko pracoval pre spásu duší; buď nám vodcom, aby sme hľadali svoje duševné dobro a spásu blížneho. Pomáhaj nám plniť si dobre svoje povinnosti, premáhať náruživosti a ľudské ohľady. Nauč nás milovať Sviatostného Spasiteľa, Pannu Máriu Pomocnicu a Svätého otca, rímskeho pápeža. Vypros nám šťastnú hodinu smrti, aby sme prišli k tebe do neba. Amen.