Birmovanky nakoplo sústredenie na chate

Záver novembra patril dievčatám, ktoré sa v našej farnosti pripravujú na prijatie sviatosti birmovania. Vďaka chorobe, či iným rodinným povinnostiam ich prišlo na sústredenie na Banskú Belú „iba“ takmer tridsať. Víkendové sústredenie na chate je súčasťou prípravy birmovancov práve s cieľom viac sa spoznať a upevniť vzťahy, ktoré na pravidelných stretkách začali. 

“Jedna moja kamarátka povedala, že tá chata vyzerá zvonka neuveriteľne malá na to, že z vnútra je to priam bludisko. Myslím si, že to platí o celom výlete. Keď sme tam išli a všetok program sa ešte len črtal na obzore, pomysleli sme si – Fajn. Bude to sranda.”

Dievčatá s veľkou odvahou zvládali všetky dobrodružstva víkendu – od cesty na chatu len za svitu čeloviek, cez premiérové umývanie riadu, spacákové róby, či stíšenie počas duchovnej obnovy. 

Večerný program si pripravili úplne samé – kvalitný program, báseň aj tanec na pieseň, ktorú spoznali až na pódiu, chutné limonády aj deepy s nacos. O prekvapenie večera sa postarali naše tety kuchárky sladkými palacinkami. Dievčatá víkend nakopol – niektoré do hlavy, niektoré do srdca – hlbokými rozhovormi, otázkami, peknou modlitbou aj krásnym okolím.

„Zistili sme, že to všetko má v skutočnosti omnoho väčší rozmer. Posunúť nás dopredu, zceliť vzťahy predtým neznámych dievčat, o ktorých som spočiatku okrem mena nevedela takmer nič. Teraz sasú pre mňa všetky tieto baby oveľa viac, ako len mená. Vytvorili sme si putá – no je to ten typ pút, ktoré neviažu, ale oslobodzujú. Vytvárajú domov a komunitu” podelila sa jedna z účastníčok.

sr. Mery Gregová

Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Fotogaléria

25 - 27. 11. 2022

dátum

Banská Belá

miesto

sr. Mery Gregová

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.