7. deň – Máriina modlitba Magnificat

Máriina modlitba Magnifikat

Magnifikat zahŕňa všetky očakávania chudobných Izraela. Máriin Boh je hodný chvály, pretože nesklamal vieru svojich veriacich, ujal sa malých a chudobných, splnil prisľúbenia. Obsah Magnifikatu je revolučný, pretože ohlasuje nové Kristovo evanjelium: Mária sa prejavuje ako “vyprázdnená” a celú svoju dôveru vkladá do Božieho milosrdenstva. Je vzorom tých, ktorí neprijímajú pasívne nepriaznivé osobné a spoločenské situácie, ale ktorí vyznávajú, že Boh “mocnárov zosadil z trónov a povýšil ponížených, hladných nakŕmil dobrotami a bohatých prepustil naprázdno.”

Magnifikat predstavuje spôsob, akým možno prežívať svoju vieru (t.j. spiritualitu). Máriin hymnus je uznaním darov, ktoré jej Pán doprial a vyhlásením oslobodenia, ktoré Pán chce uskutočniť. Pre Máriu ide o príkladný spôsob modlitby: chváli Pána, pretože na ňu zhliadol a hneď ohlasuje Boží plán: zmeniť spoločenský model. Ako nechváliť Boha, ktorý si všíma ponížených a tých, ktorí pre dejiny nič neznamenajú? Pritom tu nejde o nejaké “ópium”, ktorým by sme mohli uspať toho, kto trpí.

Mária oslavuje Boha, ktorý chce zmeniť situáciu svojho ľudu. Na jednej strane ďakuje Bohu, ktorý jej vrátil prvotnú dôstojnosť  a začal v nej konať veľké veci. Na druhej strane ďakuje za to, že ju Boh naplnil novým dynamizmom, zveril jej novú životnú cestu. Božiu lásku, s ktorou mala Mária konkrétnu skúsenosť, nemožno sredukovať iba na súkromnú záležitosť. Boh chce nasýtit hladných, aby sa mohli tešiť z pozemských dobier. Chce oslobodiť ponížených, aby mohli žiť plnohodnotný život.

Máriina spiritualita harmonicky spája do jedného celku hlboký vnútorný vzťah a angažovanosť. Máriina modlitba je predovšetkým chválospevom, pretože oslavuje Božie veci, ktoré jej a prostredníctvom nej urobil Boh. Keď medituje nad dejinami svojho ľudu a nad svojím životom, čoraz viac objavuje Božie divy a chváli Boha. Mária chce byť solidárna so všetkými ľudmi, ktorí trpia. Prednostný záujem Boha o tých a okraji spoločnosti neznamená, že by Boh súhlasil s chudobou, ale skôr to, že Boh účinne oslobodzuje človeka od každej nespravodlivosti. Preto ponúkame taký životný model, ktorý pomôže človeku byť otvorený Bohu, aby mohol žiť nenáročným a solidárnym spôsobom života.

To, čo Boh vykonal v Panne Márii, aj naďalej koná v každom človeku, ktorý je ochotný prijať Božie kráľovstvo a pracovať na jeho realizácii už na tomto svete.

7. deň deviatnika k Nepoškvrnenej Panne Márii – Aďka