3. deň – Mária v Evanjeliách

-Ježišova matka je citovaná iba 19x v knihách Nového Zákona. Miesta, ktoré o nej hovoria možno rozdeliť do troch skupín:

a)evanjeliá o detstve: panenské počatie, návšteva troch mudrcov, útek do Egypta, návrat a pobyt v Nazarete (Mt 1-2). Zvestovanie anjela Panne Márii, návšteva Alžbety, Ježišovo narodenie, Ježišovo obetovanie v chráme, Ježišova prítomnosť v chráme medzi znalcami zákona (Lk 1-2).

b)Jánovo evanjelium: svadba v Káne, Mária pod krížom

c)iné texty: Ježiš narodený zo ženy (Gal 4), Ježišovi príbuzní a jeho pravá rodina (Mk 3), pravé blahoslavenstvo Panny Márie (Lk 11), skupina apoštolov (Sk 1)

Zaujímavosti:

-Pavol, prvý pisateľ Nového Zákona, nikdy neoslovuje Máriu menom. Keďže je najbližším literárnym svedkom udalosti, čakali by sme, že bude o Panne Márii hovoriť.

-Marek, autor najstaršieho evanjelia, nehovorí o Ježišovom detstve.

-Matúš a Lukáš neuvádzajú totožné udalosti z Ježišovho detstva, ale dve odlišné tradície.

-Lukáš a Ján opisujú Pannu Máriu najpozitívnejšie a pokladajú ju za Ježišovu Matku a Matku Cirkvi

Vysvetlenia

-o Panne Márii sa hovorí málo a v žiadnom evanjeliovom príbehu nie je subjektom, pretože Mária privádza všetkých k Ježišovi: “Urobte všetko, čo vám povie.” Naša úcta a náš vzťah k nej sú autentické ak nás privádzajú k Synovi, v ktorom je spása.

-Lukáš a Ján najlepšie opísali Pannu Máriu, pretože ako sa postupne vyjasňovalo tajomstvo Ježiša, tak sa objavoval aj význam Panny Márie. Zrelosť našej viery v Krista vedie k objaveniu Panny Márie.

-Lukáš a Ján nazameriavajú pozornosť na milosti, ktorými ju Boh zahrnul, ale na čnosti, ktoré vedela sprítomniť v živote: vieru, hľadanie a prijatie Božej vôle, jej citlivosť na potreby iných. Autentickosť našej úcty k Panne Márii sa prejavuje skôr v napodobňovaní ako v jej obdivovaní.

-Mária prešla dlhou cestou viery a dôvery v Boha Spasiteľa. Postavil ju do stredu tajomstva, ktorému nerozumela: “Ona sa nad jeho slovami zarazila a rozmýšľala, čo znamená takýto pozdrav” (Lk 1,29) “Ale oni nepochopili slovo, ktoré im hovoril.” (Lk 2,50) “Jeho matka zachovávala všetky slová vo svojom srdci.” (Lk 2,51) Viera je proces vyzrievania a rastu, vďaka ktorému sa môžeme úplne zveriť Božiemu plánu.

3. deň deviatnika k Nepoškvrnenej Panne Márii – Matúš Dušička