Prímestský tábor – Pátranie po poklade

Aj tento rok sa v dňoch 15. – 19. 8. 2022 uskutočnil prímestský tábor. Téma, ktorá nás sprevádzala počas celého tábora znela: Maj oči otvorené, aj na maličkostiach záleží. A prečo sú maličkosti také dôležité? Dozviete sa sami.

Tábor začal v pondelok a animátori sa už nevedeli dočkať, kedy prídu deti. Po animátorskej rannej modlitbe, ktorá nechýbala ani v jedno ráno, sa to všetko začalo. Deti plné očakávaní a animátori plní síl odštartovali tábor svätou omšou, ktorá bola každé ráno o 9:00. Po nej sme deti rozdelili do pátračských skupín, zoznámili sme sa, vypísali sme si preukazy a absolvovali detektívny výcvik. Poobede sme vypátrali veľa o starodávnom artefakte a na záver dňa sme zistili, že je v ňom ukrytá mapa. Ale k čomu? ​​

V utorok ráno sme sa najprv zišli na svätej omši a po nej sme zistili, že musíme ísť do Hrochote za znalcom mapy. Avšak naše auto sa pokazilo. Deti neváhali a hneď sa pustili do pomoci s opravou. Behali a zbierali súčiastky ako len vládali, až samozrejme vyhladli a prišiel čas obedu. Po obednej prestávke sme sa vydali za znalcom máp. Ten nám chcel pomôcť, ale museli sme mu priniesť niečo, čo by ho ohúrilo viac ako nejaké peniaze. Pustili sme sa do vyrábania. Prekvapil nás silný dážď, ale výrobky sme dokončili a znalcovi sa veľmi páčili. Za odmenu nám odovzdal hlavolam, ktorý nám mal pomôcť vylúštiť miesto, kde sa ukrýva poklad. Avšak je už neskoro a ako jedno múdre príslovie vraví: “Ráno je múdrejšie večera.”

A ani nevieme ako a už je tu streda a s ňou ďalšia krásna omša. Vďaka bystrým očkám detí sme prišli na to, ako kľúč použiť. Viedol nás na smer Donovaly. Bez zaváhania sme sa vydali na cestu a prišli až pod Bučičie. Po ceste k pokladu sme našli len samé náhodné veci, ako napríklad wifi router, dokonca aj plagáty, ktoré nás pozývali na Bačovské hry, len poklad nie a nie nájsť.Tak sme sa vrátili do Salezka. Poobede sme sa teda rozhodli, že zrejme tam bude ukrytý kľúč k pravému pokladu. Preto sme tieto hry museli vyhrať. A to sa nám aj podarilo, ale vo víťaznom pohári sme nič nenašli. Čo sme mali robiť sme netušili, ale ráno …

Štvrtok začal a už sme  začínali byť zúfalí. Našťastie sme si všimli, že hlavolam má aj druhú stranu a naviedol nás na Sásovú, ktorá sme prehľadali do základov. Po namáhavom hľadaní a lúštení sme vždy získali kúsok nezmyselnej čarbanice. S plnou hlavou zmätku sme sa vrátili do Salezka a po výbornom obede sme prišli na to, že tie čarbanice treba prekresliť na jeden papier. Vďaka tomu sme zistili, že máme kopať presne v strede Salezka. Už už sme chceli začať, keď nás zastavila byrokracia. Tak sme potrebovali získať povolenie od všelijakých úradov, ale aj to sa nám podarilo. Deň už bol žiaľ na konci a nepodarilo sa nám stihnúť zavolať bagristov. Preto sme ich objednali na ďalší deň lebo ráno …

Posledný deň sme sa už všetci tešili, že je ten deň, kedy poklad získame. V tom nám pomohol bagrista Miro. Vykopali sme truhlicu a zistili sme, že je zamknutá. Avšak už sme po toľkej námahe nevládali, a preto sme si dali obed. Poobede sme spoločne začali hľadať kľúč, čo sa nám podarilo. Huráá poklad je náš. Aká maličkosť, ako je kľuč, či už mnohé iné nás od neho delili. Naozaj treba mať oči otvorené, lebo na maličkostiach záleží.

Ďakujeme sestre Mery, ale aj všetkým ostatným saleziánom a saleziánkam, že nám umožnili prežiť takýto nádherný tábor. Toto veľké dielo sa skladalo z mnoho maličkostí, ktoré potešili nejedno dieťa.

Veronika Monišová

Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje                IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Fotogaléria

15.8.2022 - 19.8.2022

dátum

Banská Bystrica

miesto

Miroslav Podstavek SDB

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.