Po stopách blahoslaveného Titusa na ceste k Pánu Bohu

V nedeľu 17. júla 2022 sa deväť mladých mužov zo stretka Alfa vydalo na púť po stopách blahoslaveného Titusa Zemana, ktorá viedla približne tou trasou, po ktorej prešiel viackrát aj Titus Zeman pri prechode cez štátnu hranicu, keď chcel pomôcť pri záchrane duchovných povolaní.

Naši mladí pútnici túto púť odštartovali najlepšie ako mohli, teda svätou omšou. Všetci deviati prišli v závere svätej omše v kostole Panny Márie Pomocnice v Sásovej pred oltár, kde dostali požehnanie pred púťou. O niekoľko minút už boli na železničnej stanici  v Banskej Bystrici, kde nasadli na vlak do Bratislavy. V hlavnom meste Slovenska sa posilnili obedom a ďalšími vlakmi pokračovali až do Šaštína, kde sa v kláštore pri Bazilike Sedembolestnej Panny Márie ubytovali. Krása tohto miesta, kde istú etapu života prežil aj don Titus Zeman, na mladých pútnikov veľmi zapôsobila. Po večernej modlitbe sa pomaly uložili na spánok, pretože v nasledujúcom dni očakávali náročný program.

Ráno o siedmej boli v bazilike na svätej omši, kde ich kňaz spolu s prítomnými veriacimi vyprevadili na púť aj modlitbou. Prvé hodiny putovania ubiehali pomerne rýchlo. Okolitá príroda Borskej nížiny upriamila pozornosť nejedného pútnika. Po asi troch hodinách cesty sa zastavili pri saleziánskej chate v Húškach, kde sa naobedovali a jedna ochotná pani im doplnila aj pitnú vodu. Pútnici sa teda vydali ďalej a cez dedinu Závod pokračovali v ceste, k blížiacej sa rieke Morave. Putovanie po pieskovitých cestách vystriedal asfalt a keď sa k tomu pridalo i teplo, vtedy si pútnici možno ešte viac spomenuli na úmysly, za ktoré túto púť obetovali. Po ďalších asi troch hodinách cesty dorazili k rieke Morave, ktorú preplavili na gumených člnoch. Ďalej ich čakala asi hodina cesty na železničnú stanicu v dedine Drösing, z kadiaľ nasadli na vlak smer Viedeň, kde sa ubytovali, oddychovali a spomínali aj na to, čo v tento deň prežili. Unavený, no zároveň šťastní zaspávali.

Počas tretieho dňa spoznávali Viedeň, kde neobišli ani Dóm svätého Štefana, v ktorom boli o dvanástej na svätej omši. Okrem tohto chrámu však mali možnosť vidieť i ďalšie zaujímavé miesta a nechýbali ani presuny metrom. Ubytovanie na nasledujúcu noc bolo zabezpečené v Bratislave, a tak pútnici nasadli na autobus a Viedeň opustili. V Bratislave sa ubytovali a večer mali možnosť prežiť pekný čas pri Dunaji.

Nasledujúci deň navštívili Vajnory, rodnú obec blahoslaveného Titusa. V závere púte tu mali možnosť vo svätej omši i pri relikviári blahoslaveného Titusa Zemana poďakovať Pánu Bohu za všetky milosti, ktoré nám denne dáva. Po tomto nádhernom čase strávenom v modlitbe sa naši pútnici v Bratislave posilnili obedom a nasledovala cesta smerom domov. Život blahoslaveného Titusa Zemana je veľkým príkladom i dnes. Jasne sa to potvrdilo i v posledných momentoch púte, kedy sa po príchode na železničnú stanicu v Banskej Bystrici naši pútnici ešte spoločne modlili. Zdalo sa, že spoločná modlitba už končí, no niektorí ešte zvolali: „Blahoslavený Titus Zeman – oroduj za nás!“

Marek Hrabaj

Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje                IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Fotogaléria

17.7.2022 - 20.7.2022

dátum

Miesto Titusa Zemana

miesto

Lukáš Bobor Závodník SDB, Šimon Štelmach

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.