Tohtoročný turnaj plný prekvapení

Pokračovanie ďalšieho ročníka futbalovej Kamy malo nečakaný zvrat. Po niekoľkoročnej dominancii sa futbalistom do 19 rokov nepodarilo obhájiť víťazstvo na celoslovenskom futbalovom finále. Kategória mladších však veľmi milo prekvapila.

Turnaj saleziánskych stredísk bol už tradične rozdelený na dve kategórie. Mladšie výbery si zmerali sily prvú májovú sobotu. Niektoré tímy svoju účasť museli odrieknuť, a tak sa v bojoch o titul mohol ukázať aj výber mladších futbalistov z bystrického oratka.

Banská Bystrica vo väčšine zápasov mala herne navrch, ale o postup zo skupiny museli tvrdo bojovať. Čo však ešte pár dní predtým vyzeralo ako nereálne, ukázalo sa ako skvelá možnosť pre tím, ktorý vedie animátor Janči Murin.

„Chalani predvádzali na ihrisku pekný ofenzívny futbal, čo sa odrazilo aj na tom, že až dvaja naši hráči bojovali o najlepšieho strelca turnaja. Škoda len, že aj napriek bojovnému výkonu sa nám nepodarilo otočiť stav vo finále v náš prospech,“ zhodnotil výkon mladších Janko.

V semifinále sa domácim podarilo zdolať Michalovce jednoznačným výsledkom 9:0 a postúpili do finále. V ňom sa stretli s veľmi silnou Miletičkou. Už v základnej skupine bratislavský výber ukázal, že neprišiel do Bystrice len do počtu. Obidva vzájomné zápasy tesne vyhrali a zaslúžene si odniesli titul pre toho najlepšieho. Banská Bystrica však ukázala, že do budúcich rokov je potrebné s nimi rátať.

V nedeľu turnaj pokračoval zápasmi v staršej kategórii. Domáci obhajovali titul z posledných dvoch ročníkov. Tento rok sa však stretla veľmi silná konkurencia a už v základných skupinách bolo vidieť, že nie je možné jednoznačne určiť toho najlepšieho. Bystrica síce vyhrala základnú skupinu, avšak do semifinále postúpil náročný súper z Michaloviec.  Zápas bol opatrný, ani jeden z tímov nechcel spraviť zbytočné chyby.

Bystričanom sa po celý turnaj lepila na prsty smola a väčšinu gólov dostávala po zbytočných chybách. Nebolo tomu inak ani v tomto zápase a museli dobiehať gólovú stratu. Vyrovnávajúci gól nakoniec strelil Matej Lukáč.

„Bol to gól ktorý nám dal nádej o postup do finále. Bol to gól ktorý sme potrebovali,“ okomentoval situáciu Maťo.

Zápas došiel až na penalty a v nich mal viac šťastia súper. Domácim zostalo hrať o bronzové medaily. Pomyselné finále s Dubnicou však opätovne nevyšlo a po ďalších chybách nakoniec obsadili nepopulárne štvrté miesto. Chalani však predviedli bojovný výkon a určite je na čom stavať aj do ďalších ročníkov.

Turnaj priniesol niekoľko zaujímavých zvratov, avšak čo je podstatné, aj mnoho stretnutí, rozhovorov a krásnych momentov, ktoré pretrvajú. Už teraz sa tešíme a nevieme dočkať toho ďalšieho.

Ivan Bernát

Fotogaléria

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.