Bojujeme na ihrisku i mimo neho

Pomaly, ale isto sa začína blýskať na lepšie časy. Stredisko a kostol sa otvárajú pre všetkých, stretká sa z online priestoru vracajú do klubovní oratória. Život sa akoby opäť vrátil do normálu. Výnimku netvoria ani športové akcie. Výber futbalistov do 19 rokov zo saleziánskeho mládežníckeho strediska z Banskej Bystrice sa zúčastnil pohára KAMA 2022.

Futbalového turnaja saleziánskych stredísk zo západného Slovenska sa zúčastnilo 6 tímov. Víťazstvo obhajoval výber Žiliny SOŠ, ktorý doplnili okrem banskobystrického výberu ešte tímy Žiliny KŠK, Námestova, Bratislavy Mamateyovej a domácej Dubnice.

Mesto ležiace pri rieke Váh je už tradične dejiskom KAMY – západu. Turnaj sa konal v mestskej športovej hale, v ktorej boli fanúšikovia svedkami nemalého množstva nevšedných situácií, vypätých emócií, ale i krásnych športových zážitkov. V základnej skupine si každý zmeral sily s ostatnými družstvami vo vzájomných zápasoch. Banská Bystrica vyhrala prvé štyri zápasy a do posledného nastupovala proti domácim, kde sa malo rozhodnúť o víťazovi základnej skupiny.

Po vyrovnanom zápase, v ktorom nik nechcel spraviť chybu, si Bystrica neustrážila tesný náskok a pár sekúnd pred koncom zápasu domáci vyrovnali na konečných 2 : 2. Prvé dva tímy postupovali priamo do semifinále, ostatné museli hrať baráž o postup.

Bystrický výber sa v zápase o finále postavil proti silnému Námestovu. Ťažil z nastavenej taktiky a zabezpečenej obrany. Blížil sa koniec zápasu a mali nasledovať penalty, ale proti bol Šimon Hajkovský, ktorý krásnou strelou umiestnenou ku vzdialenej žrdi poslal Bystricu do finále. Tesný výsledok 1 : 0 bol štvrtým zápasom dňa, v ktorom naše mužstvo neinkasovalo ani jeden gól.

„Zápas naberal stále väčšie tempo a ledva sme na ihrisku dačo počuli. Vtom prišla šanca a dal som gól,“ okomentoval posledné chvíle stretnutia strelec víťazného gólu Šimon, ktorý pokračuje, „zrazu bolo chvíľu ticho, až sa ozval veľký hluk. Museli sme ešte ubrániť výsledok, a keď rozhodca zapískal koniec zápasu, s úľavou sme sa začali tešiť.“

Posledná marcová sobota jednoznačne patrila najpopulárnejšiemu športu. Dôkazom toho bolo aj krásne a napäté finále medzi domácou Dubnicou a naším výberom. Zápas sa prelieval zo strany na stranu. Bol to úplne odlišný zápas ako ten v základnej skupine. Domácich hnalo vpred vlastné publikum. Banská Bystrica sa márne snažila dobehnúť ich vysoký náskok 4 : 1, získaný zo začiatku druhého polčasu.

Víťazstvo chlapcom zo „Salezka“ nakoniec ušlo len tesne a po prehre 4 : 3 skončili na konečnom druhom mieste. Napriek tomu sa nemusia hanbiť. KAMA v Dubnici ukázala, že stále majú na to patriť medzi najlepších. Brankár Ján Zelina tiež pokračuje v tradícii, keď zbiera ocenenia za najlepšieho brankára turnaja.

„Ukázali sme, že sa vieme baviť futbalom a skutočne zabojovať,“ zhodnotil brankár bystrického kádra. „Chalani do obrany predvádzali super výkony počas celého turnaja, takže cena najlepšieho brankára je aj ich zásluha,“ zakončil.

Štyri najlepšie umiestnené tímy sa kvalifikovali na celoslovenské futbalové finále KAMA CFF 2022 BB. Dubnicu a náš výber doplnia tímy Námestova a Žiliny SOŠ spolu s tímami z KAMY – východ. Tešíme sa na všetkých od 06. – 08.05. 2022 na celoslovenskom finále KAMA 2022.

Ivan Bernát

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.