Spoznali sme mnoho hrdinov

Cez tento týždeň nás každý deň sprevádzala postava nejakého svätého alebo blahoslaveného. O týchto osobnostiach, sa deti mohli naučiť veľa nového a inšpirovať sa ich skutkami.

V pondelok to bola Matka Tereza, ktorá je známa hlavne svojou pomocou chudobným a chorým. Na začiatku sa deti trochu zozámili s jej miestom pôsobenia- Indiou. Následne na to, sa rozšíril v Salezku mor a bolo nutné “postaviť nemocnicu“.

Menej známa svätica- Kateri Tekakwitha, nás sprevádzala v utorok. Bola to indiánka, ktorá uprednostnila kresťanstvo pred zvykmi svojho kmeňa aj napriek veľkému nátlaku.
Najprv sa deti zasvätili do života indiánov a naučili sa nové zručnosti. Potom nasledoval boj za vieru proti indiánom.

Streda bola o obľúbenom svätcovi, ktorým je Ján Pavol II.  Známe je o ňom, že mal veľmi hlboký vzťah k Panne Márii.
Deň začal scénkou – “atentátom“ na pápeža. Následne deti chodili po stanovištiach kde zbierali Zdravasy a Otčenáše( korálky) z ktorých si robili ružence, ktoré sa aj postupne pomodlili. Poobede nasledovalo nacvičovanie a hranie divadiel, ktoré mal Ján Pavol II. rád.

Vo štvrtok sa deti zoznámili so životom Titusa Zemana, ktorý riskoval svoj život za cirkev tým, že viedol kňazov cez hranice počas komunizmu.
Prvá aktivita bola rozdelenie do pracovných táborov, kde však deti tajne vyrábali náboženské predmety( biblie, ružence…) ktoré si museli nenápadne vymieňať s ostatnými tábormi. Poobede sa s Titusom Zemanom začali pripravovať na útek, ktorý sa aj podaril.

Posledný deň bol o tiež menej známom-  blahoslavenom Rosariovi  Livatinovi.
Bol to sudca v Palerme, ktorý sa snažil ‚bojovať‘ proti mafii, no nakoniec zomrel ako mučeník pri atentáte.
Najprv sa pomocou postrihaných fotiek hľadali členovia mafie, ktorých Rosario spravodlivo osúdil, no keď chcel prezradiť informácie k dolapeniu hlavného šéfa, bol zastrelený. Našťastie sa deťom podarilo vypátrať, kde sa skrýva.

Každý deň sa začínal svätou omšou a končil hodnotením a modlitbou v skupinke. Na obed bolo vždy teplé jedlo a nechýbal ani bufet poobede. Cez obedovú pauzu sa mohli hrať rôzne, či už športové alebo spoločenské hry.

Deti mali veľa príležitostí nájsť si nových kamarátov či už medzi ostatnými deťmi
alebo animátormi a všetci si odniesli veľa zážitkov.

Táto akcia bola realizovaná s finančnou podporou mesta Banská Bystrica a z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2021“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Mária Palušová

Fotogaléria

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.