Toľko veľa nás ešte nebolo

V pondelok 19.7. 2021 sme odštartovali náš obľúbený výletový tábor Oratko na Špacírke. Tento rok mali birmovanci možnosť zúčastniť sa ho ako naši pomocníci. Vďaka tomu sa naša animátorská partia rozrástla a bolo nás rekordne veľa .

  1. Vykroč na cestu priateľstva: Tento deň sme začali zoznámením sa v skupinkách a výpravou vlakom do Hronseka. Po ceste nás sprevádzal hradný pán, ktorý nám postupne predstavoval ,,svoje sídla“. Videli sme Hronsecký kostolík a tiež sme sa zastavili v „jeho“ letnom sídle, kde mal pre nás pripravené skvelé hry. Poobede sme sa vrátili späť a zakončili tento deň spoločnou svätou omšou. Deti sa mohli zoznámiť s novými ľuďmi, s ktorými ich čakal týždeň plný zážitkov, radosti a prijatia.
  2. Priateľstvo je tvorené maličkosťami: Skoré vstávanie, nejasné počasie… Ani to nás neodradilo od našej cesty za priateľstvom. Tento deň sme sa vybrali do mesta Lučenec a po ceste nás sprevádzalo plno zázrakov. Príchod nášho tábora prekvapil nejedného Lučenčana a nás na oplátku prekvapilo zistenie, že Bobor (salezián Lukáš Závodník) bol pokrstený v tunajšom kostole. Program bol zaujímavý- boli sme pozrieť synagógu, navštívili sme úžasný moderný park, v ktorom nechýbali hry, tance a ani workshopy. Pred odchodom sme sa ešte stihli zastaviť na zmrzlinu, čo vykúzlilo úsmev nejednému dieťaťu. No čakala nás ešte jedna skúška- prejsť na stanicu a nezmoknúť. So strachom no s dôverou sme sa pomodlili tri Don Boscov Zdravasy a vydali sa smerom k búrke. Až keď sme boli všetci ukrytí pod stanicou spustil sa silný lejak s krúpami. So sprievodom lučenských očí sme si ešte zatancovali a až potom sa vybrali na cestu späť. V tento deň sa deti mohli naučiť, že aj „maličkosť“ akou sú tri Zdravasy môže spraviť niečo veľké.
  3. Objav bohatstvo partie: Príchod detí, hry a scénka. Takto odštartovala streda a s ňou aj vojsko detí pripravené na tohto dňový boj. Namáhavý výstup na Pustý hrad skolil nejedno hyperaktívne dieťa a  spolu s ním aj mnohých animátorov. Na hrad sme však prišli všetci v poriadku. Potrebovali sme si ale doplniť energiu desiatami od mamičiek. Hore nám mudrc konečne prezradil kľúč k víťazstvu (súdržnosť), vďaka ktorému sme porazili vojsko animátorov. Dúfame, že deti v tento deň zistili, že partiu kamarátov nepremôže nič.
  4. Stratiť znamená získať: Opäť vidina ťažkého dňa nepremohla chuť objaviť novú pravdu o priateľstve. A tak sme sa vydali na ďalšiu cestu vlakom so zastávkou v Brezne. Tam nám animátori za pomoci scénky predstavili o čo sa v dnešný deň máme snažiť. Keďže sme mali ešte čas, zatancovali sme si naše obľúbené táborové tance pri rieke Hron. Keď sme dorazili do Zbojskej, veľmi nás potešilo zamračené počasie, ktoré nás uchránilo od možnej únavy, úpalu a i… Na poludnie sme mali omšu s nezabudnuteľným výhľadom na kopce okolo nás. Zahrali sme sa, pokukali okolie a keď sme vyhladli navštívili sme tunajší salaš a kúpili si legendárne Zbojské buchty ale aj iné maškrty. Cestou späť sme sa vo vlaku trochu tlačili ale pre toho, kto chcel splniť výzvu dňa to bola ideálna príležitosť. A tak snáď aj v tento deň deti objavili ďalšiu vlastnosť priateľstva a tou bola obeta.
  5. Kde iní končia my začíname: Záverečný deň bol skúškou vytrvalosti pre nás všetkých.  Preto začať deň omšou bol najlepší spôsob ako ho zvládnuť. Stáli sme pod mostom a čakala nás hodinová túra na Laskomerský vysielač. Asi nikoho neprekvapí keď napíšem, že po nej sme mali už naozaj všetci dosť. No stálo to za to, lebo, výhľad aký sme mali možnosť vidieť určite nebol každodenný. Pohodové hry, pokec, fotenie- to všetko nás hore čakalo. Po ceste späť sme sa ešte zastavili u jednej animátorskej rodinky, ktorá nás milo pohostila. Na záver sme si v skupinkách zhodnotili celý týždeň a rozlúčili sa.

Myšlienka, ktorá uzatvorila naše celotýždňové snaženie však ostala v nás. Toto nebol koniec. Tábor síce skončil, ale to čo sme sa naučili v nás ostalo a môžeme tým žiť aj naďalej. Môžeme začať budovať ozajstné priateľstvá. Nezabudnime na túto hodnotu. Lebo ak niečo na Zemi vydrží tak je to rodina a skutočný priateľ.

Veronika Monišová

Toto podujatie bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014 – 2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Fotogaléria

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.