Zážitková chata bola tohto roku pre birmovancov

Začiatok letných prázdnin priniesol pre viacerých z radov našich birmovancov začiatok nového dobrodružstva v podobe Zážitkového tábora. Tento rok sme sa vybrali na expedíciu, ktorá okrem nových kontinentov, objavila aj nové a neočakávané územia vlastnej osobnosti mladých účastníkov.

Expedícia sa začala v nedeľu večer, keď bola účastníkom predstavená situácia, v ktorej sa ako posádka objaviteľskej lode ocitli. V tento prvý večer boli pozvaní nadviazať vzťahy so spolu-námorníkmi a tiež sa trošku zabaviť pred nepredvídateľným dobrodružstvom. Večer bol sprevádzaný smiechom, všeobecnou vravou, ale aj štipkou risku zo stávkovania. Po družnom večeri však prišlo ráno ďalšieho dňa a tu sa začína pravá expedícia. Počas dopoludnia mali účastníci možnosť zakúsiť silu tímového ducha, pretože pri zdolávaní prekážok bol nevyhnutný každý jeden člen. Po obede sa zase ocenilo strategické myslenie. V stredu ráno sa objavitelia dostali na neznámy ostrov, ale nanešťastie zistili, že miestna fauna je vysoko ohrozená a preto celé dopoludnie zachraňovali jednotlivé druhy živočíchov. Táto služba im priniesla dôveru domorodcov, ktorí sa ocitli v bezradnej situácii a poprosili našich účastníkov o pomoc. Dcéra náčelníka totiž nedopatrením siahla na niečo, čo nemala a postihli celý ostrov neblahé dôsledky. Mladí odvážlivci sa s odvahou pustili do novej výzvy a svojím vkladom pomohli celú situáciu vyriešiť. Počas tejto úlohy však išlo u úplne inú odvahu. Táto odvaha spočívala v tom, zahĺbiť sa do seba a v tichu premýšľať na sebou samým. Čas plynul rýchlo ako voda a naši objavitelia sa ocitli v poslednom dni expedície. Dopoludnie vyžadovalo umeleckého ducha a veľkú dávku tvorivosti. S pomocou celého tela účastníci vytvorili nádherné diela, ktoré neskončili len na papieri, ale svoju kreativitu mnohí okúsili doslova na vlastnej koži. Pre dosiahnutie dokonalej čistoty teda popoludní navštívili jeden zo štiavnických tajchov, kde si mali možnosť aj oddýchnuť a zabaviť sa. S nebezpečnou, ale úspešnou expedíciou sa naši mladí objavitelia rozlúčili poriadnou záverečnou oslavou, ktorú sprevádzala dobrá hudba, jedlo a hlavne radosť z spoločne prežitých chvíľ.

Hoci v obmedzenom počte a v obmedzenom čase sa odvážlivcom podarilo prekonať nielen hordu prekážok, ale aj vlastných obmedzení a strachov, a dosiahnuť tak cieľ, ktorý spočíval v utužení vzájomných vzťahov a k ich prehĺbeniu.

Alžbeta Širáňová

Toto podujatie bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014 – 2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Fotogaléria

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.