6. ročník nočného výstupu

6. ročník / 27 ľudí / 1611 m n. m.

Presne takéto miery mal náš ďalší úspešný nočný výstup, ktorý sme absolvovali počas uplynulého víkendu z piatka na sobotu 12.10.2019.

Tento rok sme sa pod vedením Juraja Kovaľa rozhodli vyjsť na jeden z najvyšších kopcov v Chočských vrchoch – na Veľký Choč, známy predovšetkým svojím kruhovým výhľadom na Veľkú Fatru, Nízke, Vysoké a Západné Tatry a pri pohľade na sever i Oravu.

Odchod z Banskej Bystrice bol pre úspešné „slnkobranie“ naplánovaný o 2:30. Nasledovala nočná jazda cez spiace Donovaly, aby sme o 4:00 po krátkej modlitbe začali pri svetle čeloviek výstup z obce Valaská Dubová. Strmým stúpaním lesom sme sa dostali v rekordnom čase na Strednú Poľanu, odkiaľ sme pokračovali až na Veľký Choč. Tam nás privítalo nielen brieždenie, ale aj prudký ľadový vietor. Schovaní v závetrí na malej plošine pod skalou sme sa občerstvili a vychutnávali si úžasné ranné divadlo, ktoré nám ponúkal výhľad z Veľkého Choča.

Ak by sme chceli toto naše snaženie po strmej nerovnej ceste, plnej skál a koreňov prirovnať k prekážkam každodenného života  a naše kráčanie nočným lesom, osvetlenom iba malým kúžeľom svetla, nazvať modlitbou, tak pozorovanie východu slnka z Veľkého Choča musí byť určite stretnutie s Bohom.

Ivan Bottka

Fotogaléria

12. 10. 2019

dátum

Veľký Choč

miesto

Lukáš Macko

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.