Objavovali svety, kde sú svätí

Púť absolventov SŠA do Turína

V závere júla sa uskutočnila dlho očakávaná púť animátorov do Turína. Po úspešnom ukončení tretieho roka školy pre animátorov sa dostalo 29 mladých na miesta, kde pôsobil sv. Ján Bosco, zakladateľ saleziánov. Celá púť bola zameraná na objavovanie čností, ktoré sú potrebné pre svätosť. Každý deň počas rannej modlitby sa predstavila nová čnosť a každý deň bolo možné vďaka Božej Prozreteľnosti túto čnosť aj veľmi reálne pocítiť.

Prvý deň – DAR RADOSTI

Po náročnej ceste v autobuse čakal na mladých pútnikov príjemný oddych na pláži. Celý deň strávili v historickom meste Caorle, ktoré leží približne 70 kilometrov nad Benátkami. Vďaka ochote miestneho farára mohol Ďuri odslúžiť svätú omšu v peknom kostole Panny Márie Anjelskej (Il santuario sul mare della Madonna dell’Angelo), ktorý leží priamo na pláži. Pred šiestou sa mladí vybrali k autobusu. Čakala ich ešte dlhá cesta na Colle Don Bosco, miesto, kde sa narodil Don Bosco. Tu budú počas niekoľkých nasledujúcich dní ubytovaní. O pol jednej v noci privítal skupinu animátorov zo Salezka slovák Jožko Žembera, ktorý je už rok na Colle v komunite saleziánov. Dar radosti sa počas prvého dňa prejavoval spontánne. Niekomu stačila hudba, inému slnko, ďalšiemu tieň a ticho na čítanie.

Druhý deň – DAR OBETAVOSTI

Krásne slnečné ráno na Colle Don Bosco. Po rannej modlitbe a raňajkách sa pútnici presunuli len o pár stoviek metrov ďalej na miesto, kde stojí rodný dom Don Bosca. Lukáš Závodník, ktorý prišiel do Banskej Bystrice na asistenciu povedal úvodné slovo ku všetkým miestam, ktoré sa tam dajú vidieť. Je to etnologické múzeum, kostol Panny Márie Pomocnice, kaplnka na mieste, kde sa Don Bosco stretol s Dominikom Sáviom, miesto, kde sa Don Boscovi sníval sen v 9 rokoch a samozrejme rodný dom Don Bosca s expozíciou v interiéri.

Pred obedom slávil don Juraj svätú omšu v kostole Panny Márie Pomocnice. Po nej sa všetci presunuli do baziliky, ktorá je postavená priamo na Colle don Bosco, mieste, kde sa narodil Don Bosco. Je rozdelená na dva kostoly – horný kostol Zmŕtvychvstania (Chiesa superiore) a dolný kostol (Chiesa inferiore), v ktorom sú pozostatky Don Bosca.

Vďaka združeniu „Don Bosco 2000“ sa podarilo obnoviť dom Mogliovcov, v ktorom Don Bosco pracoval ako chlapec v rokoch 1827 až 1829. V roku 2012 začalo toto združenie s projektom na obnovu domu. Zámerom bolo zachovať pôvodný vzhľad domu. V júni 2016 sa podarilo toto dielo otvoriť. Skupiny mladých tu majú možnosť vidieť, ako sa žilo a pracovalo v období, keď tu robil aj Don Bosco. Taktiež je tu možnosť ubytovania počas duchovných cvičení a vonku sa nachádza aj priestor s rôznymi atrakciami určený pre hry.

Mladí animátori zo Salezka si mohli dom rodiny Mogliovcov prehliadnuť. Venovali sa im dvaja miestny animátori, ktorí im porozprávali o tomto projekte. Potom mali čas na individuálnu prehliadku.

Predposlednou zastávkou v tomto dni bolo mesto Castelnuovo Don Bosco. Nachádza sa tu veľa miest spojených s Don Boscom. Prvou zastávkou bol dom, kde sa 15. januára 1811 narodil sv. Ján Cafasso, veľký radca Jána Bosca. Viac času strávili pútnici vo farskom kostole sv. Ondreja. Tu sa im venoval miestny kňaz, ktorý im porozprával o prepojení týchto miest na Don Bosca. V tomto kostole sa nachádza krstiteľnica, kde don Bosco prijal sviatosť krstu. Spolu s kňazom sa potom premiestnili na kopec, kde stojí kostol zasvätený Panne Márii (Santuario della Madonna del Castello). Vyobrazenie Panny Márie v tomto kostole má špecifický prívlastok. Panna Mária Opasková, podľa opasku, ktorý darovala Panna Mária sv. Monike, keď sa modlila za obrátenie pre svojho syna a dodnes je súčasťou rehoľného rúcha augustiniánov. Symbolizuje záväzok žiť podľa sľubu čistoty.

Prvý deň zakončili pútnici v dedinke Mondonio v dome, kde zomrel svätý Dominik Sávio. Sestra Lívia vybrala z jeho životopisu najzaujímavejšie momenty a podelila sa o ne.

Málokto asi zabudne na večernú modlitbu Ruženca a prechádzku ku krížu nad Colle Don Bosco. Okrem animátorov sa jej zúčastnili aj komáre a poriadne mladým znepríjemnili tento moment.

Pri každej večernej modlitbe sa všetci mohli podeliť s tým, čo ich zaujalo počas dňa. Don Juraj povedal, že ho príjemne potešila obetavosť ľudí, ktorí skupinu zo Salezka v dnešný deň sprevádzali. Či už to boli mladí v dome Mogliovcov, alebo kňaz z Castelnuovo don Bosco.

Tretí deň – DAR VERNOSTI

O deviatej ráno vyrazila skupina mladých pútnikov do Chieri. Je to mesto, kde Don Bosco študoval a pracoval, aby splatil výdavky spojené so štúdiom. Cestou v autobuse prebiehal aj spontánny freestyle gospel rap v podaní Mareka Hrabaja a súkromný koncert frontmana kapely Saleziáni, Jura Kovaľa.

V inštitúte sv. Alojza Gonzagu v Chieri sa skupiny mladých zo Salezka ujala Nadia Casetta. Tento inštitút založil nástupca Don Bosca, Blahoslavený Michal Rua v roku 1891.

Počas prehliadky Chieri bola možnosť navštíviť kňazský seminár, kde sa Don Bosco spoznal s Luigim Comollom. Mladí videli domy, v ktorých Don Bosco pracoval ako krajčír, učil sa stolárstvu, či vypomáhal v kaviarni. Neuveriteľne malá bola izba pod schodami, v ktorej Don Bosco spával a učil sa.

V kostole svätého Dominika bola pri jednom z vedľajších oltárov svätá omša. Sprievodkyňa Nadia povedala, že ostala povzbudená pekným spevom mladých. Obed bol v talianskom štýle v inštitúte sv. Alojza. Ako predjedlo cestoviny a nesmel chýbať ani dezert.

Poobede mali niektorí mladí animátori možnosť prvýkrát v živote navštíviť Valdocco. Je to prvé oratórium, ktoré založil sv. Ján Bosco. Je škoda, že práve v tomto čase prerábajú Izbičky don Bosca aj múzeum v tej časti Valdocca, ale ostatné miesta bolo možné navštíviť. S mladým talianskym sprievodcom prešli mladí pútnici cez Baziliku Panny Márie Pomocnice a nádvorie do kostola Svätého Františka Saleského. Sú tu uložené pozostatky Don Bosca, Márie Dominiky Mazzarelovej aj Dominika Sávia. V Turíne navštívili animátori aj Turínsky dóm, alebo Baziliku Svätého Jána Krstiteľa. Tam sa nachádza replika Turínskeho plátna a tiež pozostatky blahoslaveného Pier Giorgia Frassatiho.

Na námestí Piazza Castello to mladí rozbalili. Tancovali v strede námestia a zaujali tým nemálo okoloidúcich. Našli sa tam aj taliansky animátori, ktorí mladým zo Salezka ukázali svoje tance.

Poslednou zastávkou tretieho dňa bol vrch Monte dei Capuccini, z ktorého je pekný výhľad na celé mesto. Je z neho vidieť aj na vyšší vrch Superga, kam chodil Don Bosco s chlapcami na púť.

Pri večernej modlitbe sa spomínala vernosť, ktorú mala sprievodkyňa z Chieri – Nadia. Vernosť Don Boscovi, všetkým tým miestam a príbehom a odovzdávanie tejto vernosti ďalším ľuďom.

Štvrtý deň – DAR HĹBKY

Duchovná obnova na Valdoccu a čas voľna v Bazilike Panny Márie Pomocnice. Čo viac by si mohli mladí priať? Najviac mladých zo Salezka bolo vidieť v okolí Don Bosca.

Dnes bola možnosť navštíviť aj kaplnku relikvií, ktorá sa nachádza pod Bazilikou. Svätú omšu mali pútnici v kaplnke svätého Petra pod Bazilikou, kde mával omšu aj sám Don Bosco.

Po výdatnom obede – talianska pizza na americký spôsob – a spoločnom fotení sa mladí presunuli do Národného múzea automobilov (Museo Nazionale dell’Automobile). Na troch poschodiach tu bolo možné nájsť všetky druhy automobilov z celého sveta.

Cestou z Turína na Colle Don Bosco sa mladí zastavili na vychýrenej zmrzline Agrigelateria San Pé. Večerný program bol voľnejší. V hornej Bazilike Zmŕtvychvstalého bola vyložená Sviatosť Oltárna na poklonu, chlapci hrali futbal a pri večernej modlitbe obchádzala Colle búrka s bleskami.

Počas tohto dňa sa mladým najviac páčil priestor voľna na modlitbu v Bazilike Panny Márie Pomocnice na Valdoccu.

Piaty deň – DAR MILOSRDENSTVA

Don Juraj pri včerajšej večeri povedal, aby si mladí nebalili šľapky, lebo by im mohli odletieť z kolotočov. Tým pádom prezradil nasledujúci program a to bola návšteva zábavného parku Gardaland.

Mladí stihli aj úvodné otvorenie brány parku. Našli sa aj takí, ktorí prešli všetky atrakcie. Veľký úspech zožali vodné atrakcie, ktoré osviežili počas ďalšieho letného a horúceho dňa. Niektorí dnes mali možnosť prekonať svoje limity a úspešne to zvládli. Svoj celodenný pobyt v tomto parku zakončili mladí pútnici na klasickom kolotoči s koníkmi, kde sa stretávali. Krátko po odchode začalo pršať a postupne sa dážď zmenil na búrku.

Veľkým otáznikom bolo ubytovanie, keďže z kempu Jurajovi nepotvrdili miesta. Autobus plný mladých zo Salezka stál v hustom daždi pred bránou kempu a Juraj sa odhodlal k tomu, aby zavolal direktorovi saleziánov z Bolzana. Spýtal sa ho, či by skupina 30 mladých ľudí nemohla prísť prespať do ich saleziánskeho domu. Na otázku, kedy by to bolo odpovedal, že za hodinu. Veľmi pozitívnym prekvapením bolo, že to naozaj vyšlo a za hodinu už mladí vystupovali z autobusu. Pri večernej omši Juraj povedal v kázni, že Pán Boh je opäť nad tým všetkým, čo prežívame a dnes nám dal znovu zakúsiť Dar milosrdenstva potrebný pre svätosť. Jednak bolo pekné počasie, aj keď malo pršať a to by bolo ťažké si užiť zábavný park v Gardalande. Don Juraj vyzdvihol postoj direktora saleziánov, ktorý neváhal a na poslednú chvíľu mladým poskytol miesto na prespatie.

Šiesty deň – DAR VĎAČNOSTI

Plány na posledný deň sa zmenili kvôli počasiu. Pôvodne to mala byť turistika na vrch pri veľkom jazere Lago di Garda. Po dohode so šoférmi to však bola individuálna prehliadka rakúskeho mesta Innsbruck. Mladí dostali vreckové na obed a po dvoch hodinách sa stretli na dohodnutom mieste. V autobuse si mladí skrátili čas hrou budíky – vo dvojiciach sa rozprávali na danú tému. Veľmi pobavili niektoré kombinácie otázok a osôb, ako napríklad keď sa sestra Lívia a sestra Alenka mali rozprávať o tom, či niekedy rozmýšľali nad zasväteným životom. Takto mladým rýchlejšie ubehol čas a okolo jednej hodiny v noci dorazili domov do Bystrice.

Dar vďačnosti sa najviac ukázal v úplnom závere tejto púte. Veľmi pekným momentom bolo, keď sa páni šoféri lúčili a hovorili, ako veľmi sa im páčila skupina mladých animátorov zo Salezka.

FOTOGALÉRIA

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.