Radosti a priateľská pohoda aj napriek športovej rivalite

Počas uplynulého víkendu sa bystrické stredisko opäť zaplnilo mladými chlapcami z rôznych častí Slovenska. Tímy docestovali zďaleka, aby si mohli zmerať sily v celoslovenskom futbalovom finále – KAMA. Turnaja sa zúčastnilo 13 tímov – 7 v kategórii starších a 6 v kategórii mladších. Počas týchto troch dní stredisko žilo športom. V piatok turnaj odštartoval mládežníckou svätou omšou. Po nej mali hráči voľný program. Chlapci nezapreli športového ducha a takmer všetci strávili večer pozeraním MS v hokeji.

V sobotu ráno začali prvé zápasy. Hráči boli plní energie a zápalu do hry. Svojimi výkonmi potvrdili, že futbal tvorí značnú časť ich života. Napriek rivalite na ihrisku panovala v stredisku príjemná atmosféra. Večer naši bystrickí chlapci odohrali naozaj napínavé semifinále proti Námestovu, v ktorom o víťazovi rozhodli až penalty. Predtým naši mladší podľahli Prešovu, a tak skončili na 5.mieste. V nedeľu sa po svätej omši pokračovalo v turnaji. Zápasy končili tesne a atmosféra bola nabitá emóciami. Posledný zápas o prvé miesto hrali domáci proti Bardejovu. Vo veľmi vyrovnanom zápase opäť rozhodovali penalty a Banská Bystrica sa nakoniec stala víťazom staršej KAMY. V mladšej kategórii sa o zlato pobili Námestovo s Dolným Kubínom. Zlato si napokon odniesli domov chlapci z Námestova.

„Opäť aj tento rok bola KAMA skvelým zážitkom a taktiež príležitosťou stretnúť starých a tiež spoznať nových priateľov z rôznych saleziánskych stredísk. Od začiatku turnaja som vnímal veľkú pohodu a radosť medzi tímami napriek rivalite na ihrisku. Myslím si, že sme prežili pekný víkend a som vďačný, že som mohol byť toho súčasťou,” zhodnotil Peter Paluš z domáceho mužstva .

Rovnakú radosť neskrýval aj František Chytil. „Toľko prosieb letelo k Bohu, nespočetne veľa strelných modlitieb. Bolo to čím ďalej napínavejšie. Nikto nevyhrával ani v semifinále s Námestovom, ani vo finále s Bardejovom. V semifinále po siedmich penaltových kolách napätie zmizlo. Vytrhol nás z neho hráč Námestova, ktorý neskóroval. Vlastne ani neviem, ako sa to stalo, lebo som mal zatvorené oči. Len výkriky ma vytrhli z prosieb a už som v kruhu skákal s celým tímom.

Finále bolo rovnako napínavé, no neprekonalo to napätie zo sobotňajšieho večera. Po štyroch kolách odkopaných penált sme sa tešili z víťazstva. Bola to radosť zo zaslúženého víťazstva. Nech by vyhral hocikto z nás, bolo by to zaslúžené. Všetci sme sa snažli najlepšie, ako sme vedeli, lebo snaha patrí na stupne víťazov. Videl som sklamané pohľady porazených a vzápätí ich radosť z druhého miesta. Najväčšia však bola radosť nášho tímu a fanúšikov. Takú veľkú radosť som ešte nevidel. Bolo to úžasné a krásne, pocit, ktorý zahrial pri srdci.”

Turnaja sa zúčastnia len tí najlepší. Ani tohtoročná KAMA nezaostala za očakávaním. Veríme, že každý zažil skutočný športový a spoločenský zážitok. Vidíme sa o rok.

Kompletné umiestnenie v obidvoch kategóriách:

starší:

  1. Banská Bystrica
  2. Bardejov
  3. Košice – 3 Hôrky
  4. Námestovo
  5. Humenné
  6. Uzovský Šalgov
  7. Dolný Kubín

mladší:

  1. Námestovo
  2. Dolný Kubín
  3. Bardejov
  4. Prešov A
  5. Banská Bystrica
  6. Humenné

Alexandra-Eva Belková

Fotogaléria

10. - 12. 05. 2019

dátum

Salezko, Banská Bystrica

miesto

Agáta Macková, Dominika Bernátová

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.