Ľuďom zo Sásovej nestačilo len dostávať

Vonku sneží, mrzne. Dospelí sa zohrievajú pri domácej kapustnici, lokšiach a ďalších dobrotách. Deti s horúcou čokoládou v ruke už netrpezlivo stoja a čakajú. V pozadí hrá vianočná hudba, poobedné prítmie osvetľujú malé svetielka.

Takto nejako to vyzeralo v Sásovej pod oporným múrom v nedeľu 9. novembra 2018. Už tradične sa na tomto mieste odohrala akcia s názvom Mikuláš v Sásovej.

Jej deviaty ročník, ktorý sa niesol v duchu hesla „Dostávať nestačí“, bol špeciálny. Po prvýkrát si dospelí aj deti mohli svoje čakanie na Mikuláša skrátiť nie len pri pozeraní vystúpení detí zo Sitnianskej školy, ale aj v rôznych stánkoch. A tak si dobrovoľníci pre Sásovčanov pripravili občerstvenie od chlebu s maslom a cibuľou, cez Mikulášsky punč, až po ručne vyrobené vianočné pohľadnice. Všetky tieto dobroty si mohli ľudia vychutnať za dobrovoľný príspevok. Výťažok z tohto dobrovoľného príspevku bol určený na podporu chudobných rodín.

Na chuť si prišli ako dospelí, tak aj deti. Pre ne bol pripravený detský stan, v ktorom si mohli vyskúšať napríklad prišívanie gombíkov na Mikulášov plášť.

Za tím organizátorov akciu zhodnotil animátor Martin Širáň:

„Tohtoročný Mikuláš sme sa pokúsili zorganizovať trochu inak a myslím, že sa nám to celkom podarilo. Vďaka veľkodušným ľuďom sa v stánkoch podarilo vyzbierať 355 €, ktoré poputujú chudobným rodinám zo Sásovej.”

Deti si napriek nepriaznivému počasiu a jeho obvyklému meškaniu mohli užiť prítomnosť Mikuláša a jeho spoločníkov.

„Toto bol už deviaty Mikuláš, ktorý robia mladí pre mladých. Tí, ktorí si kedysi boli zobrať Mikulášsky balíček, teraz pripravili toto podujatie pre našich mladých zo sídliska, aby si aj oni mohli zažiť trochu vianočnej radosti.”

Doplnil Tomáš Štrba, predseda O. Z. Spoločenstvo Rudlová-Sásová.

Táto akcia vznikla aj tento rok v spolupráci Saleziánov dona Bosca, Domky – združenia saleziánskej mládeže, Laury – združenia mladých, Nezávislej občianskej iniciatívy – Náš domov Sásová, Občianskej rady – Rudlová – Sásová I. a II., tvoriace Spoločenstvo Rudlová – Sásová a s podporou mesta Banská Bystrica.

Fotogaléria

9. 12. 2018

dátum

Ihrisko pod oporným múrom

miesto

Martin Funiak

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.