Nový ročník SŠA odštartoval

S novým školským rokom prichádza aj pokračovanie v strediskovej školy animátorov – SŠA, ktoré sa uskutočnilo na chate v Banskej Belej. Tentokrát svoj posledný ročník začali naši tretiaci, ale pridali sa k ním aj noví „začínajúci animátori“ prváci.

V piatok večer sa spoločne po mládežníckej svätej omši vybrali na chatu, kde ich čakal prvý teambulding. Sobotu doobeda absolvovali duchovnú obnovu, v ktorej pochopili hlbší význam svätej omše. Ako animátori v salezianskom prostredí by mali byť duchovným vzorom, a práve preto je dôležité, aby pochopili dôležitosť sv.omše.

Poobede si všetci spoločne, tretiaci aj prváci, urobili jedno veľké Animko. V miestnosti sa otvorila diskusia o blížiacich sa akciách a rôznych nedoriešených otázkach a vylepšeniach. Atmosféra bola veľmi príjemná, každý mal možnosť vyjadriť svoj názor a dozvedieť sa niečo viac o fungovaní strediska.

Večerný program bol už viac oddychový ale za to veľmi zábavný. Mladí sa zabávali rôznymi spoločnými hrami, ktoré im pomohli na utužovanie kolektívu. Prváci zložili sľub animátora, a tak sa stali oficiálnymi animátormi. Tretiaci ich veľmi radi prijali medzi seba.

V nedeľu ráno si ešte niečo viac povedali k salezianskej rodine. Dozvedeli sa, kto všetko patrí do salezianskej rodiny a ake sú ich povinosti. Celkový program bol ako inak veľmi bohatý a prospešný pre našich animatorov. Po prvom kurze sú opäť o niečo múdrejší a zohratejší.

Na Belej sme znovu prežili veľmi prijemný víkend. Napriek nie veľmi prívetivému počasiu sme spoločné chvíle využili naozaj naplno. Našli sme si čas na hru, spoznávanie sa navzájom a naučili sa aj niečo nové. Myslím, že tento víkend bol pre nás skutočne prínosný.

Saška Belkova

Veľmi sa mi na chate páčilo, aj napriek tomu, že som tam bola prvýkrát, cítila som sa tam ako doma a bola som medzi svojimi – ale to je už o salezku dávno známe. Mali sme aj kabu (privítanie medzi animátormi) ako prváci a bola to naozaj sranda. Páčilo sa mi, že sme sa aj niečo popri zábave priučili. Už teraz sa teším na další kurz SŠA.

Kika Mozoliková

Osobne si myslím, že táto akcia mala rodinnú atmosféru, a všetci noví animátori sa cítili prijatí. Prednášky, kde sme sa dozvedeli čosi o animátorovaní a don Boscovi, boli tiež príjemné, pretože boli na základe otvorených dialógov.

Andrej Slovák

Nat

Fotogaléria

26. - 28. 10. 2018

dátum

Banská Belá

miesto

Martin Funiak

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.