Ranná omša na Kriváni

Pod záštitou saleziána Jura Kovaľa sa organizoval už štvrtý ročník Mariánskeho nočného výstupu. Po Veľkej Fatre, Nízkych Tatrách, Kremnických vrchoch prišli na rad Vysoké Tatry. Za cieľ výstupu bol vybratý Kriváň. Tento vrch sa nachádza na západe Vysokých Tatier a má charakteristickú siluetu, po ktorej je pomenovaný. Ako národný symbol si ho zvolili aj Štúrovci. Na Kriváň sa každoročne organizuje aj tzv. Národný výstup.

V Salezku sa nazbierala až 31 členná skupina. Pri Troch studničkách začali výstup spoločnou modlitbou. Všetkých prekvapilo množstvo turistov, ktorý sa tiež rozhodli pre nočný výstup. Na rázcestí v Krivánskom žľabe bol krásny výhľad na hviezdnu oblohu a tiež na chodníky zo Štrbského plesa a z Troch studničiek, ktoré doslova svietili vďaka množstvu turistov s čelovkami.

Turisti zo Salezka sa nedali zahanbiť a na vrchol Kriváňa vystúpili presne za tri hodiny. To však znamenalo ešte hodinové čakanie na východ slnka. Tu nastal čas na občerstvenie. Tesne pred siedmou sa ukázalo slnko a účastníkom nočného výstupu sa pred očami odohralo nádherné divadlo. Na rad prišlo spoločné fotenie a don Juraj navrhol svätú omšu. Pre neho to bol dokonca rekord, pretože v nadmorskej výške 2494 metrov nad morom ešte svätú omšu neslúžil.

Cesta dolu bola po prebdenej noci náročná, ale vďaka ukážkovému počasiu a povzbudeniu z krásnych zážitkov to všetci úspešne zvládli. Pri Troch Studničkách nešetrili účastnici výstupu chválou a ďakovaním za túto myšlienku, ktorá sa zrodila u don Juraja.

Fotogaléria

13. 10. 2018

dátum

Kriváň

miesto

Agi Macková, Lukáš Macko, Martin Funiak

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.