9. deň deviatnika k donovi Boscovi – Andrej Patka

Za každým mojím krokom som cítil požehnanie dona Bosca

Andrej Patka - Deviatnik k Don Boscovi

Ako si bol so saleziánskym dielom prepojený v minulosti?

So saleziánskym dielom sa to so mnou vlečie celý život. Ako päťročný som začal miništrovať v kostole v Starej Sásovej. Vtedy tu pôsobili ako saleziáni don Tibor Janúch, don Jozef Gibala a don Štefan Kovalík. Stretká sme mávali v byte, kde dnes bývajú sestry a hrávať sme sa chodili na lúku pod vodárňou. Keď som bol starší, podarilo sa vybudovať stredisko, kde som pôsobil ako miništrant a časom ako animátor. Animátorstvo som zavesil na klinec, keď som skončil školu a začal pracovať. Miništrovanie som ešte nezavesil na klinec, snažím sa k tomu viesť môjho syna.

Kde teraz žiješ, čo robíš, kde pracuješ, čomu sa venuješ v práci aj mimo nej?

Začnem od konca. Som šťastne ženatý. Mám užasnú manželku Margarétku a spolu máme dve deti.  Syna Andrejka a dcéru Terezku. Žijeme spolu neďaleko v obci Selce. Pracujem ako obchodný zástupca vo firme, ktorá sa zaoberá predajom pneumatík. Po kúpe rodinného domu, v ktorom teraz žijeme, som našiel oddych v murárskych prácach a práci okolo domu. Spoločné chvíle trávime s rodinou a priateľmi.

Ako don Bosco ovplyvnil tvoj život?

Mal som správne smerovanie svojho života hlavne od rodičov, saleziánov a celej saleziánskej rodiny. Za každým mojím krokom som cítil požehnanie dona Bosca a ďakujem mu za úžasných priateľov, za moju manželku, ktorú som tiež spoznal v kruhu saleziánskej rodiny.

Ako žiješ donov Boscov odkaz, saleziánsku charizmu teraz?

S rodinou sa snažím navštevovať stredisko aspoň každú nedeľu. Aďko sa hlavne strašne teší na to, keď skončí omša a môže sa ísť hrať do herne. Život dnešnej doby je náročný. Na cirkev sú stále nejaké útoky z médií a ľudia vnímajú viac médiá ako skutočnú realitu. V robote bežne riešia veci, ktoré počuli v mediách. Mladí majú oveľa viac možnosti tráviť voľný čas s modernou elektronikou. V našej dobe nám stačil kalčetový alebo pingpongový stôl.

Tvoja obľúbená myšlienka dona Bosca?

„Robte dnes tak, aby ste sa nemuseli zajtra hanbiť.“

Modlitba k sv. Jánovi Boscovi

Sv. Ján Bosco, otec a učiteľ mládeže, ktorý si toľko pracoval pre spásu duší, buď nám vodcom, aby sme hľadali svoje duševné dobro a spásu blížneho. Pomáhaj nám dobre si plniť svoje povinnosti, premáhať náruživosti a ľudské ohľady. Nauč nás milovať Sviatostného Spasiteľa, Pannu Máriu Pomocnicu a sv. otca. Vypros nám šťastlivú hodinu smrti, aby sme prišli k Tebe do neba. Amen.