3. deň deviatnika k donovi Boscovi – Radoslav Kluka

Som vďačný saleziánom za to, ako podstatne ovplyvnili môj život.

Radoslav Kluka - Deviatnik k Don Boscovi

Ako si bol so saleziánskym dielom prepojený v minulosti (animátor, vyrastal si tu, niečo iné…)?

Na stredisku som v podstate vyrastal. Bol som pri tom, keď sa položil a svätil základný kameň. Bol som medzi prvými, čo sa tam hrali (pretože som bol starší ako tretiak). Nikdy som nemal C-čko preukaz, rovno som začínal s B-čkom. Ako trinásťročný som sa stal pomocným animátorom a ceremonárom a to mi zostalo, až kým som neodišiel do Bratislavy.

Kde teraz žiješ, čo robíš, kde pracuješ, čomu sa venuješ v práci aj mimo nej? Si slobodný, ženatý?

Momentálne žijem v Bratislave. Robím v nadnárodnej firme na oddelení Treasury (financie). Som šťastne ženatý s bývalou animátorkou, ktorú som spoznal na stredisku.

Ako don Bosco ovplyvnil tvoj život?.

Don Bosco môj život síce neovplyvnil priamo, ale som vďačný väčšine jeho nasledovníkov – saleziánom za to, ako podstatne ovplyvnili môj život. Mal som medzi nimi aj viacero duchovných vodcov, ktorí ma vždy vypočuli, poradili, podporili. Aj vďaka nim sa moja viera v Boha prehĺbila. Život na stredisku mi dal možnosť vďaka táborom priučiť sa remeslu otcovstva a zodpovednosti. A nemôžem zabudnúť na to, že vďaka stredisku som si našiel pre mňa dokonalú manželku.

Ako žiješ DB odkaz, saleziánsku charizmu teraz? Tam kde si, čo teraz robíš?

Don Boscov odkaz vo mne stále pretrváva hlavne v pestovaní si vzťahu s Pannou Máriou. Snažím sa denne modliť desiatok „ktorý ťa Panna do Neba vzal“. Takisto sa snažím neškatuľkovať ľudí a dávať im šancu a hľadať na všetkom to pozitívne. Rovnako budem rád, keď budeme mať raz deti a zapojíme ich do nejakého spoločenstva. Nič sa nestane, ak to pre vzdialenosť nebudú saleziáni. Každé kresťanské spoločenstvo má význam a je dobré, ak deti majú možnosť vyrastať v kresťanskom prostredí, kde sú aj iní ľudia ako rodičia, ktorí ich vedú bližšie k Bohu.

Tvoja obľúbená myšlienka dona Bosca?

Moja obľúbená myšlienka dona Bosca – všetko sa dá dosiahnuť s vierou. To, ako sa nikdy nevzdal a postavil chrám aj bez toho, aby v danej situácii, keď sa rozhodol postaviť chrám, nemal takmer žiadne financie. Táto viera, že Boh sa postará a Panna Mária vyprosí, to je pre mňa to najsilnejšie, čo som si od neho zobral k srdcu a podľa čoho aj žijem. Keď si spätne uvedomujem svoj život, tak vidím, ako sa Boh o mňa stará. Ako všetko postupne zvládame, ako sa vždy ocitne správny človek na správnom mieste a pomôže.

Spomeniem konkrétny príklad – niekedy v máji som oslovil asi dvoch ľudí, či by mi vedeli zohnať alebo požičať dodávku na sťahovanie. Postupne mi obidve možnosti padli, aj keď boli obe dohodnuté. Dva týždne pred sťahovaním sa mi ozval kamarát, bývalý kolega, o ktorom som asi rok nevedel, čo s ním je. A keď som mu spomenul, že sa sťahujeme, tak mi ponúkol auto. Že len za benzín. A nielenže nám pomohol všetko preniesť autom, ale veľmi pomohol aj so sťahovaním gaučov, pešo po schodoch z bytu do auta a podobne. Po tom sťahovaní sme ešte raz skočili na nealko pivo a znovu sa stratil. Až tento mesiac sa mi konečne znova ozval. A toto je len jeden malý a krásny príklad toho, ako sa Boh postará…

Modlitba k sv. Jánovi Boscovi

Sv. Ján Bosco, otec a učiteľ mládeže, ktorý si toľko pracoval pre spásu duší, buď nám vodcom, aby sme hľadali svoje duševné dobro a spásu blížneho. Pomáhaj nám dobre si plniť svoje povinnosti, premáhať náruživosti a ľudské ohľady. Nauč nás milovať Sviatostného Spasiteľa, Pannu Máriu Pomocnicu a sv. otca. Vypros nám šťastlivú hodinu smrti, aby sme prišli k Tebe do neba. Amen.