6. deň deviatnika k donovi Boscovi – Robo Herman

Kresťan ako jednotlivec veľmi ťažko vytrvá vo viere, potrebuje spoločenstvo.

Robo Herman - Deviatnik k Don Boscovi

Ako si bol so saleziánskym dielom prepojený v minulosti (animátor, vyrastal si tu, niečo iné)?

So saleziánskym dielom ma spojilo miništrovanie, neskôr som sa zapojil do zboru. Potom som sa dostal aj ku animátorstvu. Keď už bolo menej času než na strednej, tak som ostal skôr ako dobrovoľník pomáhať pri akciách.

Kde teraz žiješ, čo robíš, kde pracuješ, čomu sa venuješ v práci aj mimo nej? Stav – slobodný, ženatý?

Priženil som sa do Považskej Bystrice a živím sa spravodajskou kamerou v lokálnej TV Považie. Veľa času na koníčky a kamarátov neostáva, ale s kamarátom špekulujeme nad vlastným modelom zarábania, zatiaľ nás to baví.

Ako don Bosco ovplyvnil tvoj život?

Naučil ma, že kresťan ako jednotlivec veľmi ťažko vytrvá vo viere. Že potrebujem spoločenstvo, živú farnosť, konkrétne stretko. Aj to bol dôvod, prečo som si v rámci Považskej Bystrice vybral sídlisko Rozkvet. Je to podobné geto ako Sásová a na jeho vrchole tiež sídlia rehoľníci zasvätení Panne Márii, Saletíni. Sú to veľmi požehnaní muži.

Ako žiješ DB odkaz, saleziánsku charizmu teraz? Tam kde si, čo teraz robíš?

Saleziánska a saletínska charizma majú viacero spoločných znakov a to sa mi páči. Aj keď som to nikdy neočakával, do aktívneho farského života ma zapojili tak, že som bol spoluanimátorom na birmovaneckých prípravných stretnutiach. Nenechali ma nečinne stáť, hodili ma do vody, a tak som nabral kontakty a kamarátov. Teraz len chodím na modlitebné stretnutia otcov, je to teraz môj domovský kolektív, kde som doma. Je to len hŕstka tých správnych otcov rodín z farnosti a cítim, že sme na rovnakej lodi. Prežívame životné príbehy jeden s druhým, zdieľame sa a modlíme sa vzájomne.

Tvoja obľúbená myšlienka dona Bosca?

Keďže máme s Monikou sedemmesačnú dcérku Máriu, tak sa už dosť zamýšľame nad tým, ako jej odovzdať to najlepšie. Preto nech znie donove Boscove: „Niet lepšieho základu pri výchove nad svätú spoveď a sväté prijímanie.“

Modlitba k sv. Jánovi Boscovi

Sv. Ján Bosco, otec a učiteľ mládeže, ktorý si toľko pracoval pre spásu duší, buď nám vodcom, aby sme hľadali svoje duševné dobro a spásu blížneho. Pomáhaj nám dobre si plniť svoje povinnosti, premáhať náruživosti a ľudské ohľady. Nauč nás milovať Sviatostného Spasiteľa, Pannu Máriu Pomocnicu a sv. otca. Vypros nám šťastlivú hodinu smrti, aby sme prišli k Tebe do neba. Amen.