2. deň deviatnika k donovi Boscovi – Evka Pardelová

Doma nie je nikto prorokom. Učíme sa doma spoločne modliť a prežívať Božiu prítomnosť v každom dni.

Evka Pardelová - Deviatnik k Don Boscovi

Ako si bola so saleziánskym dielom prepojená v minulosti (animátor, vyrastala si tu, niečo iné…)?

„Žltý saleziánsky dom“ nám vyrástol za oknami, bolo pre mňa nemožné si ho nevšimnúť. Začala som s maminou chodiť na omše, potom postupne s kamoškami do oratka, a tak sa zo mňa najprv stala členka speváckeho zboru, potom animátorka stretka a táborov. Viedla som s Baškou Mlynekovou duchovné štvrtky, no a po rokoch som sa stala aj členkou strediskovej rady a predsedníctva Laury.

Kde teraz žiješ, čo robíš, kde pracuješ, čomu sa venuješ v práci aj mimo nej? Stav – slobodná, vydatá?

Žijem v BB so svojou rodinou, vydala som sa a máme dve krásne, šikovné dcérky. Momentálne som ešte na rodičovskej „dovolenke“.

Ako don Bosco ovplyvnil tvoj život?

Charizma dona Bosca bola pre mňa vždy fascinujúca. Rozhodla som sa byť učiteľkou a aj vo svojej profesii som sa snažila aspoň v malých krokoch pristupovať k svojim žiakom ako don Bosco k svojim chlapcom. Nebyť im „len učiteľkou“, ale snažiť sa im poskytnúť oporu, záujem a nevšednosť ich dní v škole.

Ako žiješ donov Boscov odkaz, saleziánsku charizmu teraz? Tam, kde si, čo teraz robíš?

Nuž, doma nie je nikto prorokom. S vlastnými deťmi mi to ide miestami oveľa ťažšie. Doma sa teraz snažím do štyroch sŕdc vkladať základné myšlienky viery a poznania Boha. V tomto mi veľmi pomáha saleziánske prostredie, akcie, ktoré tu vznikajú, a ľudia, ktorých tu poznám a naďalej spoznávam. Učíme sa doma spoločne modliť a prežívať Božiu prítomnosť v každom dni. Jednoducho budovať priateľstvo s Nebeským Tatom a Nebeskou Maminou.

Aká je tvoja obľúbená myšlienka dona Bosca?

Mám ich viac, ale teraz ma oslovujú tieto:

„Dbajte len na to, čo o vás povie Pán, a nie na to, čo dobrého alebo zlého povedia ľudia.“

„Urob, čo môžeš, a ostatné urobí Boh. Ak pracuješ preňho, nenechá ťa v ťažkosti.“

Modlitba k sv. Jánovi Boscovi

Sv. Ján Bosco, otec a učiteľ mládeže, ktorý si toľko pracoval pre spásu duší, buď nám vodcom, aby sme hľadali svoje duševné dobro a spásu blížneho. Pomáhaj nám dobre si plniť svoje povinnosti, premáhať náruživosti a ľudské ohľady. Nauč nás milovať Sviatostného Spasiteľa, Pannu Máriu Pomocnicu a sv. otca. Vypros nám šťastlivú hodinu smrti, aby sme prišli k Tebe do neba. Amen.