1. deň deviatnik k donovi Boscovi – Jakub Mikula

Často som rozmýšľal, ako to don Bosco tak dobre zvládal

Ako si bol so saleziánskym dielom prepojený v minulosti (animátor? vyrastal si tu? niečo iné?…)

Začal som ako stretkár „malý bojovník“, neskôr birmovanec. Neskôr ako animátor rôznych saleziánskych aktivít, veľkých táborov, detských i prímestských, birmovaneckých stretiek v Banskej Bystrici a potom aj v Bratislave, kde som ako študent dva roky býval.

Kde teraz žiješ, čo robíš, kde pracuješ, čomu sa venuješ v práci aj mimo nej? Aký je tvoj stav – slobodný, ženatý?

Som ženatý, ako Boh dal, a som otcom malého Kubíka. Bývam vo Zvolene, „sen každého Bystričana“, kde, žiaľ, veľmi saleziánov nestretávam.

Ako don Bosco ovplyvnil tvoj život?

Dva roky som pracoval ako vychovávateľ na základnej škole pre nadané deti. To je aj miesto, kde som často rozmýšľal, ako to don Bosco tak dobre zvládal. A často si neviem predstaviť, ako by som to zvládol ja bez jeho odkazu a priamej pomoci. Dnes je však mojou najväčšou modlitbou, aby som vedel vychovať svojho syna a to, prirodzene, zverujem DB. Prosím ho, aby pre mňa a manželku vyprosoval milosti dobrých rodičov.

Modlitba k sv. Jánovi Boscovi

Sv. Ján Bosco, otec a učiteľ mládeže, ktorý si toľko pracoval pre spásu duší, buď nám vodcom, aby sme hľadali svoje duševné dobro a spásu blížneho. Pomáhaj nám dobre si plniť svoje povinnosti, premáhať náruživosti a ľudské ohľady. Nauč nás milovať Sviatostného Spasiteľa, Pannu Máriu Pomocnicu a sv. otca. Vypros nám šťastlivú hodinu smrti, aby sme prišli k Tebe do neba. Amen.