Lucia Baníková

Ester – hlavná postava muzikálu

Ako si sa dostala k postave, ktorú hráš? Prišiel niekto za tebou s prosbou alebo si sa sama ponúkla, že chceš hrať v muzikáli?

Juraj robil prieskum, kto by chcel hrať v nasledujúcom muzikáli. Ja som prejavila záujem, ale nevedela som, že pôjde o hlavnú úlohu. Dozvedela som sa to vlastne až na prvom stretku, kde sa predstavoval scenár a obsadenie.

Ako vnímaš svoju rolu? Stotožňuješ sa v niečom so svojou postavou, keď si ju dáš do kontrastu so svojím životom?

Istú spojitosť tam určite vidím, keďže aj ja, podobne ako moja postava, sa niekedy cítim ľuďmi nepochopená, ako keby nerozumeli činom, ktoré robím, a už vôbec nie, prečo ich robím. Ester vnútri nesie rôzne trápenia, no zároveň túžbu vykonať niečo veľké. Dokázať nemožné.

Ako prebieha príprava? Je niečo, čo ti vyslovene prekáža? Množstvo replík, nácvikov, tancov…

Nácvikov je naozaj požehnane, čo je však pochopiteľné, pretože urobiť kvalitný muzikál nie je vôbec jednoduché. Je potrebná súhra a ochota mnohých ľudí pracovať a stále veci zlepšovať. V muzikáli účinkuje veľa ľudí rôznych vekových kategórií, takže je niekedy náročné nájsť spoločné termíny, keď sa dá cvičiť. Chce to veľa obety a kompromisov.

Je tu jedna vec, s ktorou sa mi ťažko stotožňuje. Je to šport, ktorému sa Ester profesionálne venuje. Basketbal. S týmto druhom športu sa až tak nekamarátim, takže musím naozaj zapracovať, aby to bolo uveriteľné.

Povedz niečo krátke o svojej postave. Čím ťa zaujala?

Ester je mladé, energické dievča, ktoré sa nebojí občas ísť aj proti prúdu. Napriek nesúhlasu rodičov a najlepších priateliek sa dostáva do úzkeho kruhu najväčších hulvátov školy. Túži zistiť, prečo sa správajú tak, ako sa správajú. Zaujala ma práve svojím odhodlaním a vytrvalosťou bojovať.

Je niečo, čo chceš odkázať ľuďom? Na čo sa môžeme tešiť?

Muzikál Ester, napriek svojmu na pohľad jednoduchému deju zasadenému do stredoškolského prostredia, nesie v sebe silné posolstvo. V človeku vzbudzuje mnoho otázok, ktoré stoja za zamyslenie a prehodnotenie svojho zmýšľania. A ja naozaj dúfam, že okrem príjemných zážitkov z vtipných scén a dojemných tancov si domov odnesiete aj kúsok z Ester, obyčajného dievčaťa, ktoré láskou dokázalo neobyčajné veci.

Matúš Dušička

Denis – hlavná postava muzikálu

Ako si sa dostal k postave, ktorú hráš?

V auguste na jednej akcii za mnou prišiel Juraj Kovaľ s myšlienkou nacvičiť v stredisku muzikál. Ja som rozmýšľal iba chvíľku a povedal som, že mu chcem v tomto diele pomôcť. Ako Ďuriho poznáme, rád posúva level osoby, a tak mi rovno pripravil hlavnú postavu, s ktorou stále bojujem. Myslím si, že úspešne a nad moje očakávania.

Prišiel niekto za tebou s prosbou alebo si sa sám ponúkol, že chceš hrať v muzikáli?

Približne dva týždne po plánovaní animátorov, keď som už vedel, že sa muzikál ide nacvičovať, si ma Juraj zavolal v stredisku. Mal som mu ísť niečo zaspievať do hudobnej miestnosti. Následne som si vypočul rozhodnutie o tom, že mám hlavnú postavu. Zo začiatku som namietal, ale teraz som spokojný.

Ako vnímaš svoju rolu?

Je to náročná pozícia, keď mám na ramenách takú zodpovednosť. Som v podstate druhá najdôležitejšia postava. V takomto diele je veľmi ťažké naplniť očakávania režiséra. Snažím sa do toho dávať na nácvikoch všetko a zatiaľ sa stretávam s pozitívnymi ohlasmi.

Stotožňuješ sa v niečom so svojou postavou, keď si ju dáš do kontrastu so svojím životom?

Keďže hrám najväčšieho grázla a momentálne mám 16 rokov, je pochopiteľné, že sa nájdu zhody s replikami. To, že Denis je drzý, je asi najväčšia zlá vlastnosť, s ktorou bojujem sám so sebou.

Ako prebieha príprava? Je niečo, čo ti vyslovene prekáža? Množstvo replík, nácvikov, tancov…

Príprava je náročná. Máme za sebou nahrávanie piesní a jeden z 3 dôležitých víkendov, keď nacvičujeme samotne scénky, dialógy, a samozrejme, tance s Katkou Lafférsovou.

Povedz niečo krátke o svojej postave. Čím ťa zaujala?

Denis je vodca triedy 3. D. Je to drsný, drzý a ambiciózny chalan. Jeho charakter sa však postupne mení vďaka jedinému dievčaťu, čo sčasti platí aj o mne. Páči sa mi, ako sa moja rola vyvíja, a veľmi ma to baví.

Je niečo, čo chceš odkázať ľuďom? Na čo sa môžeme tešiť?

Muzikál bude jedno radostné dielo, do ktorého každý z nás dáva to najviac, čo vie. Každý sa snaží, aby z tohto vzniklo niečo, čo nás bude sprevádzať ešte dlhú dobu. Bol by som rád, keby som na premiére uvidel všetkých mojich blízkych kamarátov, ale aj ľudí, ktorí možno bojujú s myšlienkou, že muzikál je nuda. Teším sa na každého jedného z vás. 28 januára sa vidíme v Misijnom Dome.