Byť medzi tými, čo robia dobre, nás povzbudzuje bez toho, že by sme to spozorovali

Jednou z posledných akcii v tomto kalendárnom roku bola spoločná štedrá večera spojená s odovzdávaním cien pre dobrovoľníkov, ktorá sa nazýva Animátorský čin roka 2017. Tento ročník akcie mal výnimočných hostí z radov poslancov mesta Banská Bystrica a tiež spomedzi rodičov animátorov.

Prvým bodom programu boli spoločné vešpery v kostole, po ktorých nasledoval program v priestoroch Salezka. Príhovory direktora saleziánov Jožka Špaleka, mamy animátora Janky Dušičkovej a mestského poslanca Milana Lichého počúvalo takmer 90 ľudí. Direktor saleziánskeho strediska ďakoval za čas, ktorý animátori venujú deťom a mladým počas celého roku. Pani Janka Dušičková vyzdvihla vo svojom príhovore fakt, že mladí animátori v Salezku nesiahajú tak často po mobiloch ako mladí v inom prostredí. Poslanec mesta Banská Bystrica Milan Lichý počas svojho príhovoru citoval skupinu básnikov, ktorí sa nazývali Osamelí bežci, a touto ukážkou prirovnal animátorov k dobrým anjelom:

„Prichádzame z čistých krajín detstva a kladieme si otázky, čo chceme a kam ideme, angažujeme sa za návrat anjelov, za návrat dobrých anjelov ľudskosti do vašich hláv a citov, úprimnosť tých, čo hovoria, ušľachtilosť úmyslov a mravnú bezúhonnosť činov. Za návrat ľudí k ľudskosti…“

Moderátormi programu boli salezián Juraj Kovaľ a sestra saleziánka Paulína Mäsiarová. Pri oceňovaní dievčat aj chlapcov boli počty nominácií veľmi tesné. Animátorkou roka sa stala Lucka Baníková. V nomináciách vyzdvihli animátori najmä jej angažovanosť, aktivitu a obetavosť. Lucka zhodnotila Animátorský čin roka 2017 týmito slovami:

„Z animátorského činu sa podľa mňa stáva pekná tradícia, ako oceniť prácu animátorov počas roka. Človeka vždy poteší, keď si tí druhí vážia snahu a čas, ktorý do vecí investuje. Toto ocenenie by si však zaslúžil každý, kto stredisku venuje svoju energiu a voľný čas. 🙂 Za svoje ocenenie všetkým úprimne ďakujem a dúfam, že nesklamem.“

Spomedzi chlapcov bol v tomto roku ocenený Jakub Murín. Nominujúci si na ňom najviac cenili to, že žije pre Salezko a nežije pretvárku, zapája sa do akcií a v poslednom čase si zobral pod palec aj prácu osvetľovača. Ku svojmu oceneniu sa vyjadril aj Jakub:

„Ďakujem za prejavenú dôveru, ale nie je to iba o ocenených animátoroch. Je to o tom, aká sme dobrá partia, a že si rozumieme aj navzájom. Presne, ako to povedala vo svojom príhovore pani Dušičková.“

Novinkou v tomto roku bola kategória Objav roka, v ktorej vyhral animátor Tomáš Slávik, ktorý sa pravidelne a zodpovedne venuje hokejbalu. Na hokejbalovom ihrisku je s chlapcami takmer každý deň. Cestuje s chlapcami na turnaje a vďaka trénerskému kurzu, ktorý absolvoval, rastie aj profesionálne.

Oceňovanie dobrovoľníkov bolo doprevádzané spevom a hrou na husle v podaní talentovanej Lei Denčev. Okrem vianočných tónov piesne Tichá noc si mohli diváci vypočuť aj pieseň Za hranicami od kapely Poetica Musica, ktorá bola hymnou blahorečenia Titusa Zemana.

Jednou z častí programu bolo aj predstavenie pravidelných aktivít, ktoré sa dejú v Salezku počas všedných dní a možno mnohokrát zostávajú bez povšimnutia. Cenu dostala tento rok výnimočne ešte dvojica animátorov Matúš Dušička a Betka Širáňová za svoju kreativitu, trpezlivosť a nasadenie pri oživení baru v Salezku, ktorý vďaka nim mohol byť otvorený každý týždeň 2-krát.

Po odovzdávaní cien nasledovala samotná večera. Zemiakový šalát si animátori pripravovali sami deň pred akciou a rezne pripravil tím okolo pani Dancsovej, ktorá je vždy ochotná pomôcť. Prvý a najväčší darček – dôkladne zabalenú hokejku – dostal objav roka Tomáš Slávik. Moderátori večera Juro a Pauli postupne rozdali všetky dary, ku ktorým tento rok mohli byť pripojené aj osobné venovania.

Na záver spoločná fotka, potom ďalších sto spoločných fotiek po skupinkách a dobre fungujúca skupina animátorov sa mohla realizovať pri upratovaní priestorov po akcii. Niekoľkokrát počas večera zaznela myšlienka, že nie je dôležité, kto cenu vyhral, cenu si zaslúžia všetci, ktorí sa v Salezku zapájajú a robia počas celého roku dobro bez nároku na odmenu. Zakladateľ rehole saleziánov sv. Ján Bosco povedal k tejto téme slová, ktoré sú aktuálne aj dnes:

„Byť medzi tými, čo robia dobre, nás povzbudzuje bez toho, že by sme to spozorovali.“

-Martin Funiak-

Animátorský čin roka 2017
Animátorský čin roka 2017
Animátorský čin roka 2017
Animátorský čin roka 2017
Animátorský čin roka 2017

Súčasťou programu bola aj prezentácia toho, čo sme spoločne prežili za posledný rok. Rovnako ako minulý rok bola myšlienka videa „Zážitky, ktoré tvoríme spoločne.“. Vo videu nájdete prierez rokom 2017 a aktivitami, ktorými naše Salezko žilo. Cenné sú najmä doposiaľ nepublikované zábery z klipov, ktoré natočili sami animátori pri aktivitách na Strediskovej škole animácie v marci 2017 a videá, ktoré natočili počas animátorského výletu v auguste 2017.

Fotogaléria

23. 12. 2017

dátum

Salezko

miesto

Martin Funiak

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.