Titus je blahoslavený! Banská Bystrica pri tom nemohla chýbať

Bratislavu zaplavila posledný septembrový víkend obrovská vlna radosti. Slovensku pribudol nový blahoslavený – salezián Titus Zeman. Nechýbalo pritom ani bystrické saleziánske stredisko.

Víkend odštartovalo stretnutie mladých v saleziánskom stredisku na Mamateyovej. Tu si ich prebrali „dočasné rodiny“, ktoré sa starali o ubytovanie a stravu.

Piatková večerná vigília v Dóme sv. Martina priblížila život don Titusa Zemana, poskytla čas na stíšenie a modlitbu za blahorečenie.

Obrad blahorečenia, ktorý sa konal v sobotu, vykonal legát pápeža Františka, kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých. Tejto veľkolepej cirkevnej udalosti desaťročia sa zúčastnilo okolo 25-tisíc veriacich. Krásne počasie ešte umocnilo nadšením nabitú atmosféru z toho, že Slovensko sa od tohto dňa môže tešiť z nového blahoslaveného. Veľa radosti a úprimných modlitieb mladých ľudí vytvorilo pocit, že sa „nebo dotýka zeme“.

Poobede sa v Hant Aréne uskutočnil slávnostný ceremoniál „Prekročil som hranicu“, ktorý organizoval aj salezián Juraj Kovaľ.

„Bola to pre mňa zatiaľ najväčšia výzva, keďže to nebola bežná „Don Bosco Show“. Bol to perfektný nástroj, ako posunúť dobré hodnoty mase ľudí. Tiež to bola možnosť, ako uskutočniť posolstvo „Prekračujme aj my svoje hranice!“ do rôznorodých umeleckých stvárnení tak, aby to diváka bavilo a dotklo sa jeho vnútra,“ podelil sa o zážitky Juraj. Vyvrcholením programu bolo slávnostné zdvihnutie rampy, ktorá symbolizuje hranice nielen v Titusovom živote, ale aj v našich vlastných životoch.

„Najväčšou radosťou bolo vnímať atmosféru v hale a odpoveď ľudí na to, čo sme im pripravili,“ dodal Juraj.

Po ceremoniáli sa saleziánski mladí presunuli na Trnávku, kde spoločnou afterpárty poďakovali rodinám za ich milé pohostenie počas víkendu.

Celý víkend ukončila ďakovná svätá omša vo Vajnoroch, v rodisku blahoslaveného Titusa Zemana.

„Bolo to prvýkrát, čo som mohol byť prítomný pri takejto slávnosti. Celý víkend bol pre mňa veľkým povzbudením – silný duchovný program doplnený o možnosť stretnutia s priateľmi z iných častí Slovenska,“ opísal svoje pocity Lukáš Macko.

„Blahorečenie bolo pre mňa silným impulzom, aby som bol aj ja sám svätým saleziánom. Titus ma veľmi inšpiruje a nabáda k odvahe nebáť sa prekračovať hranice,“ uzatvoril Juraj.

Lucia Baníková

Blahorečenie Titusa Zemana

29. 09. - 01. 10. 2017

dátum

Bratislava, Slovensko

miesto

Martin Funiak

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.