Exkluzívny čas pre manželov v každom veku

V podvečernom šere kráčate ruka v ruke so svojou polovičkou. Pri dverách vás vítajú usmievaví hostitelia. Vojdete do miestnosti jemne osvetlenej svetlom sviečok. Jeden zo stolov je tu len pre vás dvoch. O chvíľu sa podáva delikátna večera, neskôr káva, dezert. Obsluhujú vás, v pozadí hrá nevtieravá hudba a vy dvaja máte dve a pol hodiny iba jeden pre druhého. Že utópia? Že po desiatich rokoch manželstva a pri štyroch deťoch to vám už nehrozí? Omyl.

Presne takýto scenár sa odohráva počas jesene v našej farnosti, kde prebieha kurz Manželské večery postavený na kurzoch manželov Nickyho a Sily Leeovcov pôsobiacich v Londýne.

Túto jeseň sa rozbehla už siedma séria večerov exkluzívne pre manželské páry, ktoré chcú investovať do svojho vzťahu bez ohľadu na to, či sú spolu rok alebo dvadsať rokov, majú deti maličké či odrastené, sú katolíci, evanjelici alebo stále hľadajúci. Kurz veľmi ľudsky a nadčasovo zastrešuje všetky dôležité oblasti manželského života. Jedným z najdôležitejších odkazov, ktorý si účastníci odnášajú, je nájsť si čas pre manželstvo.

„Manželské večery už absolvujeme druhýkrát,“ prezradila Dominika Hajkovská. „Prvýkrát sme sa ich zúčastnili pred piatimi rokmi a veľmi nás zasiahli témy, s ktorými sme sa tam stretli. Už vtedy sme si povedali, že o päť rokov pôjdeme zas.“

Kurz prebieha počas ôsmych večerov, vždy v nedeľu od pol piatej do siedmej večer a je určený pre uzavretú skupinu manželských párov. Začína večerou a pokračuje príhovorom manželov Leeovcov pusteným na DVD. Každý týždeň je prizvaný na krátky príhovor aj niekto z komunity saleziánov a saleziánok, aby aj takýmto spôsobom mohli účastníci spoznávať saleziánsku rodinu. Po ňom nasleduje dezert, káva alebo čaj, ale najmä čas určený na diskusiu o téme medzi manželmi a cvičenia. Sú určené len pre prospech manželov a nikto ich nekontroluje ani sa o nich nezdieľajú s ostatnými účastníkmi.

Posledný večer sa koná slávnostná večera, kde si účastníci môžu priviesť pár spomedzi svojich priateľov, ktorým by radi odporučili nasledujúci kurz Manželských večerov. Prihlásiť sa do budúceho ročníka je samozrejme možné aj bez pozvania, a to u manželov Hyriakovcov, ktorí v našej farnosti kurz tento rok organizačne zastrešujú. A čo sa zmenilo, odkedy u nás Manželské večery začínali?

Zhodnotila to opäť Dominika Hajkovská:

„Páči sa nám nielen nové prevedenie príhovorov manželov Leeovcov ale aj to, že stretnutia sú už pripravované takmer na profesionálnej úrovni – od výzdoby, top kuchyne až po moderovanie. Stačí, keď si sadneme a ostatné je už len na nás. Užívame si exkluzívny čas len pre nás dvoch.“

Fotogaléria

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.