Vrchári si prišli počas Salezko tour 2017 na svoje

Počas štyroch dní prešla partia 17 cyklistov 355 kilometrov a vystúpala 6 650 výškových metrov. Cyklisti sa nedali zaskočiť dlhými kopcami ani zjazdmi či nepriazňou počasia.

Počas prvého dňa Salezko tour prešli cyklisti približne 100 kilometrov z Krajnskej Gory do hlavného mesta Slovinska – Ľubľany. Prvá polovica etapy zahŕňala veľmi pekné slovinské cyklocesty a rýchly pohľad na národný park Wintgar Gorge či Bledské jazero. Ku koncu dňa sa skupina dostala do hlavného mesta Slovinska – Ľubľany. Všetkých pozitívne prekvapila sieť cyklociest, ktoré križujú mesto. Cyklocesty tu boli všade, cyklisti majú osobitné semafory a dobré značenie. Ubytovanie bolo vybavené u saleziánov, kde cyklistov privítal don Bostjan Jamnik. Ukázalo sa, že je to salezián na správnom mieste. Celý večer strávil s cyklistami pri rozhovoroch a urobil im aj exkurziu po priestoroch miestneho oratória. Veľkým prekvapením bolo aj náhodné stretnutie so slovinským provinciálom, ktorému sa dostalo vrelého pozdravu od hovorcu cyklistov Jána Klibániho.

Salezián Bostjan si doobeda pre účastníkov cyklovýletu pripravil prehliadku Ľubľany. Prešli si hrad, námestia a najkrajšie miesta v centre mesta. Druhá etapa Salezko tour mala iba 60 kilometrov, objavili sa však prvé kopce a dlhý zjazd ku zámku Predjama. Spätný výstup po rovnakej ceste od zámku znepríjemnila cyklistom búrka. Keď už boli do nitky premoknutí, rozhodli sa pokračovať ďalej. Netrvalo však dlho a ukryli sa pod prístreškom, pretože sa objavili aj blesky a pre hustý dážď nebolo možné takmer nič vidieť. Dážď po chvíli prešiel a skupina úspešne dorazila do kempu Pivka Jama, ktorý bol cieľom danej etapy. Hovorca skupiny Jano Klibani povedal chlapom slovko na dobrú noc po vzore zakladateľa saleziánov dona Bosca. Cyklisti potrebovali kvalitný spánok, pretože ich čakala najťažšia etapa celej Salezko Tour 2017.

Tretej etapy sa obávali všetci účastníci cyklovýletu. Cieľom bolo prejsť 130 kilometrov cez Slovinsko a Chorvátsko a dôjsť až na pláž v chorvátskom meste Kraljevica. Od polovice dňa cyklisti prekonávali jeden kopec za druhým. Balzamom na dušu bol pre nich záverečný približne 20 kilometrov dlhý zjazd na pláž, kde ležal kemping, v ktorom prespávali predposlednú noc. V kempingu spali cyklisti pod hviezdnou oblohou a tešili sa na posledný deň cyklovýletu.

Na štvrtú etapu bolo naplánovaných len 46 kilometrov po ostrove Krk. Podľa plánu to nevyzeralo na veľké kopce, ale nebolo to tak. Pár kilometrov po hlavnej ceste a potom vyše 40 kilometrov po vedľajších cestách a opäť hore kopcom a dolu kopcom. Najväčšou motiváciou bola pre cyklistov pláž v meste Baška, ktoré leží na opačnom konci ostrova Krk. More ešte nebolo úplne teplé, ale kúpanie bolo, samozrejme, osviežujúce. Cyklisti nemohli vynechať ani chorvátske špeciality, a preto zakončili tento výlet pri spoločnej večeri.

Po dlhých 12 hodinách a 800 kilometroch dorazili cyklisti späť domov do Banskej Bystrice. Na pamiatku im ostalo tradičné cyklistické opálenie, dobrý pocit z výkonov, ktoré podali, a chuť ísť na budúcoročný cyklovýlet znovu.

Fotogaléria

15. - 18. jún 2017

dátum

Slovinsko, Chorvátsko

miesto

Martin Funiak

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.