Moji milí mladí, stretli ste sa s pohľadom Ježiša, nášho pána?

Moji milí mladí z celého saleziánskeho sveta, drahé dievčatá a drahí chlapci, prijmite pozdrav priateľa, brata a otca. Posielam vám ho v mene don Bosca a pritom “klepem na dvere vášho života” pri príležitosti sviatku nášho milovaného otca.

Pred pár dňami pápež František napísal list mladým pri príležitosti prezentácie pripravovaného dokumentu XV. generálneho zhromaždenia biskupskej synody, ktorá sa uskutoční v októbri 2018. Na začiatku tohto listu vám pápež hovorí, že “si želá, aby ste boli stredobodom pozornosti, pretože vás má na srdci”. Z osobnej skúsenosti viem veľmi dobre, čo to znamená mať vás v srdci a priať vám všetko dobré, aj keď vo veľa prípadoch sme ešte nemali možnosť stretnúť sa osobne.

Môžem sa vám s niečím zveriť? Často, keď sa stretávam s vami, mladými, na rôznych miestach sveta a mám vám niečo povedať, rozmýšľam, čo by vám asi povedal don Bosco v mene Ježiša.

Som si vedomý veľkej odlišnosti národov a kontinentov na ktorých žijete, kultúrnych rozdielov, rozdielov prípravy do života, nech je to remeselná dielňa alebo univerzita. Uvedomujem si odlišnú situáciu tých, čo sa môžu spoľahnúť na ľudské a ekonomické zdroje pri rozvíjaní svojich talentov a tých, čo nemajú takúto možnosť. Ale som presvedčený, že vaše mladé srdcia majú veľa čo zdieľať a navzdory týmto rozdielom sú si veľmi podobné, a preto si myslím, že vám môžem napísať posolstvo, ktoré vás zastihne tam, kde sa práve nachádzate.

Správa, ktorú vám dnes posielam je plne v súlade s tým, o čo vás pápež František prosil pri rôznych príležitostiach: “Drahí mladí, vkladám do vás dôveru a modlím sa za vás. Majte odvahu ísť proti prúdu. ”

Je mnoho dospelých, ktorí do vás vkladajú veľkú dôveru. Som jedným z nich, moji milí mladí priatelia. Pozývam vás byť odvážnymi vo svojom živote. Povzbudzujem vás, aby ste mali silu ísť proti prúdu, keď v hĺbke vášho srdca zaznie naliehavo výzva byť verní sami sebe a Ježišovi.

Dnes vás svet potrebuje. Potrebuje veľké ideály, ktoré patria k vašej mladosti a k vaším mladým snom. Svet viac ako kedykoľvek pred tým potrebuje mladých ľudí, ktorí sú plní nádeje a odvahy, ktorí nemajú strach žiť, snívať, hľadať skutočné šťatie, vďaka ktorému môže Boh bývať v ich srdci. Svet potrebuje mladých ľudí, ktorí sa chcú o niečo snažiť a sú schopní milovať “až do utrpenia”, ako hovorila svätá Matka Tereza. Mladí ľudia, ktorí sú vďaka svojmu zapáleniu schopní darovať svoj čas a dokonca darovať seba samých.

Bohužiaľ je tu aj veľa mladých, ktorí sú “unavení, znudení alebo sklamaní”, alebo mladí, ktorí sa nikdy nedokázali pre nič zapáliť. Existuje veľa mladých ľudí, ktorí sú slabí a krehkí. Títo mladí potrebujú iných mladých – potrebujú vás, ktorí dokážete rozprávať o vlastných skúsenostiach ich jazykom a ktorí dokážete ukázať, že existujú aj iné cesty a možnosti. Potrebujú mladých ľudí, ktorí im pomôžu naozaj pochopiť, že útek pred výzvami života nie je riešenie, mladých, ktorí, ako praví učeníci – misionári, im pomôžu objaviť Ježiša v ich živote a uveriť v neho. Ježiša, ktorý samozrejme “nepredáva ilúzie”, ale ktorý ponúka skutočný Život, jeho vlastný Život, seba samého.

Moji milí mladí, myslím si, že dnes, 31. januára 2017 by vám don Bosco povedal niečo tak jednoduché, so slovami a dnešným jazykom ako pápež František vo svojom liste: “Nebojte sa … lepší svet môže byť stvorený vďaka vašej snahe, túžbe po zmene a vašej štedrosti. Nebojte sa vypočuť Ducha Svätého, ktorý vás vyzýva k odvážnym rozhodnutiam, nepovoľujte, keď vás svedomie žiada riskovať v nasledovaní Pána.”

Prajem vám z celého môjho srdca, aby pre vás platilo, aby ste boli schopní riskovať, keď sa jedná o Ježiša a Boha Otca vo vašom živote. Nikdy vám nebude chýbať jeho prítomnosť skrze Ducha Svätého a stane sa istotou a oporou na ceste vášho ľudského šťastia.

Zdravím vás s úprimnou láskou a želám vám šťastný sviatok don Bosca a neustálu materinskú ochranu našej Panny Márie Pomocnice.

Ángel Fernández Artime, SDB

hlavný predstavený

Preložil Marek Vigaš

Video príhovor príhovor s anglickými titulkami je dostupný na YouTube kanáli agentúry ANS.