Kultúrne tradície starých otcov sú stále živým dedičstvom. V Sásovej priniesli lásku, pokoj a radostnú novinu

Aj tento rok Pastierske Vianoce očarili ľudí zo Sásovej svojím tradičným folklórnym predstavením. Piaty ročník vianočného pásma sa niesol v duchu hesla: „Pastieri boli tí, ktorí sa ako prví prišli pokloniť narodenému Ježiškovi. Vráťme sa k našim koreňom!”

V deň svätého Štefana mali ľudia v Banskej Bystrici príležitosť osláviť vianočné sviatky spôsobom svojich starých otcov. V kostole Panny Márie Pomocnice kresťanov prišli divákov potešiť štyri folklórne skupiny a obdarovať ich hudbou, spevom a pekným slovom.

Samotná akcia začala po pastierskej svätej omši. Preplnený kostol dosvedčoval, že každým ďalším rokom Pastierske Vianoce lákajú čoraz viac účastníkov. Celý čas návštevníkov doprevádzal hovoreným slovom folklorista, divadelník a ľudový rozprávač Ján Jankov – Šefránik.

Na úvod sa predstavili trombitáši, ktorí vítali narodenie Božieho syna, a po nich nasledovala hraná scéna medzi vnučkou a jej starým otcom. Po tom, ako všetci účinkujúci spoločne zaspievali pieseň Do hory do lesa, otvoril očakávaný program Folklórny súbor Liptov.

Ani tentokrát nemohlo chýbať Združenie autentického folklóru (ZAF) Pohronci. Patrí k pravidelným účastníkom tohto vianočného pásma, keďže jeho členovia sa podieľajú na organizácií tohto podujatia.

Ďalšia skupina v poradí, ktorá svojím účinkovaním prispela k pútavému programu, bola Ľudová hudba Hronsečania. Medzi nimi sa vynímala Anna Šatanová, speváčka a významná osobnosť v prostredí slovenského folklóru.

Najmladšou zložkou podujatia bol Folklórny súbor Matičiarik. Aj malé deti ukázali, že si zachovávajú ľudovú kultúru a vedia spevom zaujať. Poslednými muzikantmi boli Trombitáši Javorník z Lúk pod Makytou, ktorí privádzali divákov do údivu svojimi mohutnými trombitami.

Popri vystúpeniach zavinšovali folklórne súbory a muzikanti divákom požehnané vianočné sviatky, každý vlastným spôsobom a nárečím. Pri konci podujatie poctil hosť Juraj Sarvaš, herec, režisér a predstaviteľ umeleckého prednesu, ktorý diskutoval s Jánom Jankovom – Šefránikom, a aj on ľuďom zavinšoval a zarecitoval. Po záverečných slovách nakoniec všetci zaspievali koledu Tichá noc.

Za projektom Pastierske Vianoce stoja každoročne jeho zakladatelia, folklorista Michal Fiľo a salezián Jozef Kmec, ktorý zavítal na akciu z nového pôsobiska v Partizánskom. Organizátormi sú Saleziáni don Bosca, NOI – Nezávislá občianska iniciatíva Náš domov Sásová, Laura – Združenie mladých a DOMKA – Združenie saleziánskej Mládeže. Tieto združenia sú zahrnuté v Spoločenstve Rudlová Sásová.

Videozáznam z Pastierskych Vianoc:

26. december 2016

dátum

Salezko, Sásová

miesto

Martin Funiak

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.