Elán v salezku? Aj o tom bol tohtoročný Cecilfest

V tretiu novembrovú nedeľu, pred sviatkom svätej Cecílie sa v Banskej Bystrici uskutočnilo rodinné hudobné oratko. Múry strediska naplnila hudba, spev a nechýbala ani diskotéka.

Banská Bystrica, 20.novembra 2016

V nedeľné poobedie sa na počesť patrónky hudby zaplnilo celé saleziánske stredisko. Zatiaľ čo dospelí oddychovali pri jazzovej hudbe a káve, ich deti sa učili hrať na gitare alebo tancovať. Rodičia tiež potrápili svoje schopnosti, a to hudobným kvízom, ktorý však pre nich nebol žiadnym problémom.

„ Oceňujem jazzové posedenie pri skvelej káve a kvíz, kde mali rodičia čas na seba, zatiaľ čo ich ratolestí získavali hudobné skúsenosti v tanci či speve,“ vyjadrila sa animátorka Terka Fiľová.

Po posedení a stanovištiach nasledovalo karaoke. Vystúpilo mnoho detí, no ani rodičia sa nenechali zahanbiť. Zastúpila ich mamička, ktorá suverénne odspievala hit od Elánu Sestrička z Kramárov.

Popoludnie zakončila diskotéka, ktorá roztancovala celé stredisko. Táborové tance, hudobné novinky, oldies hity… Toto všetko bolo záverečnou bodkou podujatia.

„Aj keď sme si toho roku neprišli vychutnať rôzne nacvičené hudobné predstavenia, po novom si na svoje prišli mnohí rodičia s deťmi, ktoré sa v našom salezku mohli veselo vyšantiť. Ďakujem našim animátorom, ktorí obetovali zo svojho času, aby znova pre rodiny pripravili aj toto novembrové rodinné oratko,“ zhodnotil salezián Juraj Kovaľ.

Svätá Cecília žila pravdepodobne v 3. storočí a bola oddanou veriacou, čo sa jej stalo osudným a zomrela mučeníckou smrťou. Podľa legendy sa počas svadobnej hostiny pri zvukoch orgánu ponorila do svojho vnútra. Vo svojom srdci spievala k Bohu a prosila Ho o zachovanie čistoty a panenstva. Od 15. storočia je tak patrónkou hudby, hudobníkov a spevákov.

-Lucia Baníková