Jasenie 2016 – 4. deň – Nájazd Turkov

Treskot rozbitých džbánov a riadov, dupot konských kopýt či rinčanie mečov. Tak vyzerá ďalšie ráno po nájazde Turkov. Richtár dáva zhromaždiť celú dedinu a vysvetľuje, že to boli Turci, ktorí by ju chceli obsadiť, ale kráľovstvo snáď pošle svoje vojsko dedine na pomoc.

Nestalo sa tak, Turci obsadili dedinu na čele s vodcom Ogotajom. Ten nechce dedinčanov zabiť, využije ich však ako pracovnú silu. Doobeda preto deti perú prádlo, prenášajú ťažké veci, pília drevo, vyrábajú fakle a čistia Turkom meče.

Po obede dal Ogotaj deťom chvíľu voľna za dobré správanie. Deti sa však zmobilizovali a začali sa pripravovať na vzburu. Vyrábali si meče, vlajky, absolvovali tajné výcviky a dokonca aj tajné sväté omše po chatkách.

Turci chceli dedinu vypáliť a dedinčanov odviesť a to už bola posledná kvapka potrebná na spustenie vzbury. Deti sa zorganizovali a vo veľkom boji dobíjali tri strategické pozície Turkov. Po dobytí týchto bodov tam vztýčili svoje vlajky a oslavovali víťazstvo nad Turkami, ktorí odišli z dediny.

Večer sa oslavovalo pri dedinskom ohni. Špekačky, klobásky a slaninka, to boli oslavné hody. Večerná modlitba a rýchlo do postelí po náročnom dni.

Fotogaléria

7. júl 2016

dátum

Jasenie

miesto

Martin Funiak

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.