Jasenie 2016 – 1. deň – Slatinský jarmok

Deti sa prebudili do rána na dedine, kde ich čakali tradičné práce. Bolo sa treba postarať o zvieratá, nanosiť vodu z potoka, pokosiť trávu, vyčistiť stajne, pozametať dvor a vyprášiť periny. Deti sa dozvedeli, že v tábore sa uskutoční veľkolepá udalosť – jarmok a preto sa na to museli svedomito pripraviť. Každá rodina si vytvorila svoj vlastný stánok so zaujímavými výrobkami.

Doobeda si každý účastník tábora mohol vyrábať produkty z dreva, píšťalky, kožené náramky, kľúčenky, bojové štíty, luky. Dievčatá si vyrábali náušnice, brošne, fotorámčeky, diáre, sponky a čelenky do vlasov.

Na dedine nechýbajú ani športové aktivity. Majú však svoje zvláštne prevedenie a zúčastňujú sa ich dedinčania rôzneho povolania. Dojič, hrabač, poľnohospodár, poľovník, hnojič aj krčmár majú svoje úlohy, ktoré musia vykonávať.

Poobede prichádza na jarmok slávnostný hosť Matej Korvín, ktorého vítajú spevom dedinskej hymny a tradičným spoločným tancom.

Po zaznení výstrelu z pištole Mateja Korvína sa začal jarmok. Každé dieťa má dva groše, za ktoré si môže niečo pekné kúpiť a z predaja vlastných výrobkov si zarobí na večerné dedinské kino.

Osud ale nebol dedinčanom naklonený, pretože dedinu prepadol Juraj Jánošík so svojou družinou a polovici rodín ukradol celú zásobu grošov. V tomto momente vyzval richtár druhú polovicu rodín, aby sa podelili so svojimi grošmi a tak aj bolo. Všetky rodiny mali dosť grošov na večerné predstavenie, na ktorom vystúpila skupina historického šermu Budzogáň.

Večerná svätá omša bola slúžená pri svetle faklí a po spoločnej večernej modlitbe sa dedinčania odobrali na spánok.

Fotogaléria

4. júl 2016

dátum

Jasenie

miesto

Martin Funiak

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.