Čo povedali o chatách, zážitkoch, ale i svojich patrónoch

Sviatosť birmovania v našej farnosti sa pomaly blíži, a tak sme sa rozhodli, že niektorých birmovancov vyspovedáme. Svoje odpovede nám ponúkli Braňo Schwarz, Kamča Kosáková a Simča Sedileková.

Máte necelý týždeň do birmovky. Aké sú vaše momentálne pocity, ako to celé prežívate?

KK: Konečne to po dlhej príprave prichádza.

BS: Áno, teším sa. Rok a pol sa pripravujeme, takže sa neviem dočkať.

Nastali nejaké smiešne, alebo naopak veľmi vážne okamihy počas príprav, ktoré vám utkveli v pamäti?

BS: S kamarátom Ľudom je každé jedno stretko komické. Z neho sa to často prenieslo aj na Ďura (Juraj Kovaľ SDB, pozn.) a teda aj následná omša zvykla byť vtipná. Veľmi silné boli pre mňa duchovné cvičenia pre začínajúcich animátorov. Boli to chlapčenské cvičenia na Banskej Belej a veľa zúčastnených boli práve birmovanci.

SS: My sme mali duchovnú obnovu so sestrou Pauli, tiež na Belej. Rozprávali sme sa o šiestom a deviatom prikázaní. To mi utkvelo živo v pamäti.

Keď už sme pri chatách, mali ste nejaké okrem tých, na ktorých ste duchovne pookriali? Čo ste zvykli na nich robiť?

SS: Najlepšia chata, čo som zažila, bola v Dolnom Kubíne. Bolo to ešte so sestrou Mirkou v roku 2015. Posledný večer sme objavili veľký šatník plný starých šiat, kravát, podpätkov, parochní. Do noci sme mali promenádu.

KK: Taktiež sme na jednej chate mali aktivitu, kde sme liezli do približne šesťmetrovej výšky a nakoniec sa spustili dolu na lane.

Aké meno ste si vybrali pre svojho patróna a prečo?

KK: Bolo to veľké rozhodovanie, lebo pôvodne som chcela Lauru. Ocitla som sa na jednej piatkovej svätej omši, kde sa počas homílie o nej rozprávalo. Neskôr sa mi stalo to isté, keď zbor spieval na jej sviatok. Mala som pocit, že to má byť ona. Postupne ako som však začala chodiť na zbor, uvedomila som si, že to bude svätá Cecília, patrónka spevákov.

SS: Ja som chcela pôvodne Emu, ale páči sa mi meno Alexandra. Naštudovala som si viac o svätej Alexandre a rozhodla sa pre ňu. Je mučeníčkou, ktorá sa obetovala pre Ježiša.

BS: Môj patrón bude svätý Lev I. Veľký. Je to pápež z piateho storočia. Najprv som nevnímal výber ako niečo seriózne, tak mi priatelia navrhovali sv. Mojseja [smiech]. Ale ako som časom vyzrel a stúpla vážnosť, tak som sa rozhodol pre svätého Leva. Je s ním spojená jedna príhoda keď v roku 452 zachránil Rím od útoku Húnov. S ich vodcom Atillom vyjednal bezpečie mesta a prímerie.

Pred pár dňami ste mali birmovanecké skúšky. Ako to celé prebiehalo?

KK: Ja som sa na to po pravde vôbec neučila, len v noci pred. Chcela som si vytiahnuť otázku o sviatkoch, alebo prikázaniach. Vytiahla som si povolania v cirkvi, ale dala som to.

SS: V ten deň som nebola v škole, doma som sa učila a púšťala si hudbu, aby zo mňa opadol stres. Ten som síce mala aj tak, ale ako stretko sme sa pomodlili pred skúškami a držali sme navzájom spolu. Než som si šla vytiahnuť otázku, tak som sa presne o tej téme rozprávala s kamarátkou, takže som spravila.

BS: Ja som vedel [smiech]. Neriešil som to. Spoliehal som sa na všeobecné vzdelanie a prípadnú improvizáciu. Vytiahol som si takú otázku, na ktorú sa improvizovať nedalo – liturgický rok a sviatky. Ale vsadil som na to, že keď budem veľa rozprávať, nedostanem ďalšie prípadné otázky. A zvládol som to.

Chystá sa aj nejaká spoločná akcia po birmovke?

BS: Ďuri plánoval spoločnú chatu, ale termín kolidoval s birmovaním [smiech]. Týždeň na to ale bude spoločná afterparty – grilovačka v stredisku spojená s prespávačkou.

Birmovka prebehne v našom stredisku v sobotu, 14. mája od 10:00. Spoločne sa môžeme všetci spojiť v modlitbe za mladých, ktorým bude sviatosť vyslúžená.

-Ivan Bernát-