Máj zelený už piatykrát priniesol tradíciu na sídlisko

„Máj, máj zelený, pod oblôčkom sadený,” spieva sa v ľudovej piesni, ktorá pripomína tradičný slovenský zvyk. Ozdobené vysoké stromy očistené od kôry stavali chlapci na dedinách dievčatám ako vyznanie lásky. V prvý májový deň sa vyzdobená mladá briezka objavila aj pod oblokmi Sásovčanov – a patrila všetkým milovníkom folklóru. Už po piatykrát dostala na lúke uprostred sídliska priestor prezentácia ľudových spevov, tancov a zvyklostí.

„Podnetom pre vytvorenie tohtoročného programu bol okrem pripomenutia tradície stavania májov aj zápis horehronského spevu do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Mnohí Sásovčania pochádzajú z Horehronia, preto sme k nim chceli priniesť ľudovú kultúru práve z týchto oblastí,” vysvetlil autor programu, folklorista Michal Fiľo.

Po úvodnom symbolickom zasadení mája za sprievodu piesne sa predstavila Mužská spevácka skupina z Heľpy. FS Priechoďan predstavil tance, spevy i scénky tradičných zvykov. Dámska tanečná skupina Arizona predviedla tance amerických Slovákov. Banskú Bystricu reprezentovali FS Matičiarik, Matúš Fiľo hrou na píšťalke a deti z FS Sitnianček, ktoré na podujatí zdarne absolvovali svoju premiéru. Hovoreným slovom prítomných sprevádzal Ján Jankov – Šefránik. So spevákmi si zaspomínal i na to, ako stavali máje za svojich mládeneckých čias. Láska k tradíciám však pretrváva aj u dnešných mladých a svedčí o tom nielen lúka plná tancujúcich detí.

„Milujem nielen ľudovú hudbu, ale aj tanec, pretože tancujem vo folklórnom súbore. Je pekné, že aj keď dnes bývame v panelákoch, neprestávame šíriť to, čo vzniklo na dedinách,” myslí si animátor Jakub Masič. „V poslednej dobe sa mi zdá, že ľudia opäť inklinujú k tradičným veciam. Stavanie májov si viem predstaviť aj dnes a myslím si, že by nemalo byť zabudnuté.”

Po záverečnom poďakovaní všetci účinkujúci zaspievali spolu pieseň Kopala studienku. Tohtoročný Máj zelený si prišli pozrieť asi dve stovky Sásovčanov.

„Sme veľmi spokojní a šťastní. Myslím si, že takáto účasť nás zaväzuje k tomu, aby sme v našej práci pokračovali,” dodal Michal Fiľo.

Podujatie Máj zelený pripravili Mesto Banská Bystrica, Nezávislá občianska iniciatíva Náš domov Sásová, Saleziáni don Bosca, združenia Domka a Laura a Spoločenstvo a občianska rada Rudlová – Sásová v spolupráci s poslancami volebného obvodu Rudlová a Sásová.

Alica Vosková

Máj zelený 2016

1. máj 2016

dátum

Sásová

miesto

Dominika Bernátová

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.