Bez derniéry to skrátka nešlo

Banská Bystrica naposledy zažila fascinujúci príbeh o nepoddajnom anjelovi Albertovi. Jeho možné i nemožné pokusy o výchovu mladého svätca učarovali a pobavili nejedného diváka. Muzikál Bez matky to nejde má za sebou derniéru.

Herci zo saleziánskeho strediska v Sásovej poslednýkrát vystúpili pred asi stovkou ľudí, aby predviedli, čím všetkým si Don Bosco vo svojom fiktívnom živote musel prejsť. Nepodarená výchova chlapcov, následná drezúra, pizza, hádky so svojim anjelom strážnym, to je len niekoľko situácii, ktoré počas nedeľného večera zabávali návštevníkov.

„Keď sme to hrali už po siedmykrát, stále viac som obdivoval niektorých účinkujúcich, čo dokázali zo seba vyžmýkať. Utvrdzuje ma to v skúsenosti, že sa tu skrýva mnoho neobjaveného potenciálu,“ pripomína režisér a scenárista v jednej osobe, Juraj Kovaľ, SDB.

Finále originálneho projektu sa uskutočnilo prvú aprílovú nedeľu v Dome misijného hnutia na Skuteckého ulici v Banskej Bystrici. Na mladých hercov vplýval ako prostriedok výchovy, pre starších pôsobil ako záruka kultúrneho obohatenia.

„Muzikál som videla len počas verejnej generálky. Dnes som bola prvýkrát na predstavení a veľmi sa mi páčilo. Najlepšie boli pasáže, keď príbeh na javisku zamrzol a prebiehali rozhovory len medzi Don Doscom a jeho anjelom,“ spomína Natália Lenhardová o tom, čo jej najviac utkvelo v pamäti. Vyzdvihla taktiež kvalitu choreografie a tancov samotných: „Veľmi pekné boli všetky tance, ale najmä ten, kde sa kňazi snažili niečo navariť pre chlapcov.“

To, že sa všetci môžu tešiť na ďalšie predstavenie, naznačujú slová saleziána Juraja.

„Čím viac sa niečo hrá, tým viac sa to aj cibrí. Po derniére mám dobrý pocit, že sme z toho vyťažili koľko sa dalo, aj pre formovanie našich mladých zo strediska. Už teraz často uvažujem o tom, čo spravíme budúci rok, koho obsadím a ako to posunieme ďalej. Hlavne po hudobnej stránke.“

-Ivan Bernát