Birmovanci na chate v Banskej Belej

Ako všetci birmovanci, aj my mávame sústredenia na rôznych saleziánskych chatách. A práve 27.11. sme sa vybrali na sústredenie na chatu v Banskej Belej. Nieslo sa v duchu hesla “Vždy pripravený”.

Hneď po výstupe z autobusu nás čakala prvá výzva. Hodinový výstup na chatu. Nebol náročný, ale sťažovala nám ho zima. Dorazili sme na chatu, ubytovali sme sa a začali naplno v sústredení pri zamyslení nad témou “identita muža”.

Aj keď sme už boli veľmi unavení, hneď v praxi sme si mohli vyskúšať získavanie mužských čností. Naši vedúci sa s nami vybrali na výlet o netradičnom čase, 22:00. Doviedli nás na vzdialenú lúku, kde sa odohrala takzvaná polnočná sv. omša. Bola už treskúca zima a mráz, tak sme sa radi poponáhľali na chatu.

Na ďalšie ráno sme  sa zobudili a čakali nás nové zamyslenia. Pokračovali sme v odhaľovaní našej identity a povolania. Vzájomne sme si spísali to, čo si na sebe vážime a vrcholom všetkého bolo prekvapenie – listy od našich rodičov, v ktorých nám zdelili to, čo si na nás vážia oni.

Podvečer sme si pustili film „Navždy silní“. Tradične sme si pripravili pizzu a konečne nastal čas aj na oddych.Večer ešte zábavný kvíz a hra „Aktivity“ a potom už len modlitba a zaslúžený spánok.

Ráno nás čakala tvrdá rozcvička, výbeh na kopec, na ktorom sme sa dozvedali o svätcoch. Potom prišla ďalšia výzva. Mali sme si sami spraviť raňajky mimo chaty pomocou ešusu, múky, vajíčok, masti, a vody. Tak sme sa vybrali k ohnisku a spravili sme si praženicu s posúchmi. Ako sme dovarili, vybrali sme sa na svätú omšu. Pred ňou niektorí aj na spoveď. Po obede sme sa balili, upratovali a chystali na odchod domov. Táto chata bola veľmi poučná a zážitková.

Ďakujeme Lafférsovcom aj Bubákovcom, ktorí pomohli pri organizovaní tohto sústredenia.

Ľudovít Bartko

Fotogaléria

27. - 29. november 2015

dátum

chata - Banská Belá

miesto

Marek Lafférs

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.