Jozef Figura

Misionár

1906 – 2001

V krátkosti

Narodil sa v Šenkviciach. Gymnázium navštevoval na saleziánskom slovenskom gymnáziu v Taliansku v obci Perosa Argentina a v Šaštíne (1924 – 1926). Bol jeden z tých prvých chlapcov, ktorých tu vyberali a priviedli klerici Sersen a Hlubík. Teologické štúdiá absolvoval v Turíne v Taliansku (1932 – 1935).

Misie

Za kňaza bol vysvätený 7. júla 1935. Hneď na to si u hlavných predstavených, podľa vzoru svojho brata, podal žiadosť o misie. Ako misionár pôsobil v Japonsku 65 rokov, z toho 12 rokov bol direktorom komunity. Počas druhej svetovej vojny bol ako Európan určitý čas i Japoncami väznený v koncentračnom tábore.

„Je mimoriadne pozoruhodné, že rodiace sa saleziánske dielo na Slovensku vedelo uvoľniť relatívne mnoho schopných kňazov a bratov pre misionársky apoštolát na všetkých kontinentoch.“ (Jozef kardinál Tomko)

Ak máme povedať jednu z hlavných charakteristík začínajúceho saleziánskeho diela na Slovensku, tak je to popri životaschopnosti aj misijnosť. Saleziáni ešte nemali vybudované skoro žiadne štruktúry v domovine, a už veľkodušne púšťali svojich členov do misií. Andrej Šoltýs, Jozef Kusý, Ľudovít Suchán, Štefan Foltín, Martin Križan, Ján Šutka a mnohí iní si totiž silno uvedomovali, že sú súčasťou omnoho väčšieho príbehu ako bol ten slovenský!

Skúšky do školy

Svoje skúšky a výber do školy opisuje takto: „V polovici júla 1922 prišla zo Špačiniec pohľadnica, aby som ta prišiel v stanovený deň na prijímacie skúšky. Šiel som sám. Salezián Ján Hlubík ma čakal a zaviedol ma hneď do Sersenovho domu a predstavil ma mamičke klerika Sersena. Tá si ma premerala od hlavy do päty, podala mi hneď metlu a kázala mi, aby som jej pozametal dvor. Dva razy mi nebolo treba hovoriť. Dal som dolu kabát, vysúkal som si rukávy a poprosil som o krhlu. Krhlou som popolieval dvor, aby sa neprášilo, dal som sa do zametania a za štvrť hodiny som bol hotový. Mamičke klerika Sersena sa to zapáčilo. Keď videla, že mám na rukách mozole, pýtala sa ma, odkiaľ som a čo robím. Povedal som jej, že otec mi padol vo vojne, matka je vdova, a že ako najstarší syn robím na hospodárstve. Keď si ma vypočula, milo sa na mňa usmiala a povedala: – Synku, saleziáni potrebujú robotných ľudí. Včera tu bolo pár šuhajov z Bratislavy a z Nitry, ale sa mi nepozdávali. Boli pekne vyobliekaní, ale mozole ako ty na rukách nemali… No a teraz choď do izby na skúšku.

Modlitba

Svätý Ján Bosco, otec a učiteľ mládeže, ty si toľko pracoval pre spásu duší; buď nám vodcom, aby sme hľadali svoje duševné dobro a spásu blížneho. Pomáhaj nám plniť si dobre svoje povinnosti, premáhať náruživosti a ľudské ohľady. Nauč nás milovať Sviatostného Spasiteľa, Pannu Máriu Pomocnicu a Svätého otca, rímskeho pápeža. Vypros nám šťastnú hodinu smrti, aby sme prišli k tebe do neba. Amen.