Birmovanci budovali partiu

V novom školskom roku sa v rámci našej farnosti vytvorili aj nové stretká pre birmovancov. Po prvých stretnutiach prišiel rad aj na budovanie partie na chate. Preto sa tesne pred začiatkom adventu vybralo 22 chlapcov so svojimi vedúcimi a animátormi na chatu v Banskej Belej. O stravu a program sa postarali vedúci stretiek don Ivo, don Juro a spolu s nimi aj animátori Noro, Maci, Klimo a Funko.

Počas jedného víkendu zažili chlapci zoznamovacie hry, prvé silencium ale aj mrazivé teploty prichádzajúcej zimy. Niektorí z birmovancov zažili svoju prvú duchovnú obnovu a prvé silencium – priestor na stíšenie sa. Témou duchovnej obnovy bol príbeh o Samaritánovi a prikázanie lásky.

Napriek mínusovým teplotám si chlapci užili aj okolie chaty pri pohybových hrách, indiánskej šatke či schovávačke. Voľný čas, ktorý im zvýšil využili na schovávačku v rámci chaty a na spoločenské hry. Nezáhaľali ani v noci a nebáli sa hrozieb don Iva, ktorý ich chcel zobudiť skôr o toľko hodín, o koľko prekročia nočný kľud.

Ten, kto bol na chate s don Jurom určite ochutnal jeho legendárnu taliansku pizzu. Inak to nemohlo byť ani tentokrát. V kuchyni pri pečení pizze bola teplota 45 stupňov a niektorí z kuchárov si vyskúšali bezplatnú saunu.

Druhý večer chlapci dostali veľkú výzvu. Poraziť v rôznych súťažiach a kvízoch starších animátorov (spolu s Ivom). Túto výzvu sa im síce nepodarilo splniť, ale potrápili ich dostatočne. Za všetky úsmevné momenty je potrebné spomenúť Nora plávajúceho v lávori, nové jednotné číslo slova huba – „hub“, nekonečné hľadanie štoplíka, ktorý pláva na hladine a hmkanie melódií či zmanipulovaný hudobný kvíz.

V nedeľu po raňajkách mali chlapci príležitosť pozrieť si film. Alebo dospať prebdetú noc. Počas omše Ivo ocenil tých chlapcov, ktorí mali toľko odvahy a sebaovládania, aby na začiatku chaty odovzdali svoje mobilné telefóny a vydržali dva dni bez nich. Hovorí sa, že kapitán odchádza z lode posledný. Podobne aj don Ivo dohliadol na upratovanie, skontroloval chatu a ako posledný zhasol.

Fotogaléria

30. 11. - 2. 12. 2018

dátum

Banská Belá

miesto

Norbert Gura, Martin Funiak

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.