Veľkolepá oslava sviatku Panny Márie Pomocnice. Do strediska zavítalo vyše tisíc ľudí

Obyvatelia Sásovej zažili výnimočný víkend. Farníci, veriaci, neveriaci, mladí i tí skôr narodení, všetci boli pozvaní osláviť sviatok Panny Márie Pomocnice a pripojiť sa k hodom. Približne tisíc ľudí vytvorilo krásne spoločenstvo, pri ktorom mali možnosť na vlastné oči zažiť zázraky.

Tým prvým bolo určite počasie, čo zdôraznil aj hosť a hlavný celebrant slávnostnej svätej omše, salezián Ján Holubčík. V kázni vyzval ľud, tak ako kedysi don Bosco: „Dôverujte Panne Márii a uvidíte, čo sú skutočné zázraky.“ Omša sa uskutočnila na futbalovom ihrisku v areáli strediska za sprievodu detského orchestra a troch farských zborov. Obetné dary priniesli farníci v krojoch, tak ako na tradičných hodoch.

Tohtoročným heslom  „Salezko – miesto pre každého“ chceli organizátori povzbudiť každého, že si môže nájsť v stredisku svoje miesto. Akcii predchádzala neúnavná príprava desiatok animátorov, rodičov a ostatných dobrovoľníkov.

„Deň farnosti vyšiel nad moje očakávania. Chcel som, aby spojil mnohých ľudí z našej farnosti do jednej veľkej rodiny a myslím, že sa to podarilo. Veľmi ma povzbudila ochota ľudí zapojiť sa už do prípravy. Aj keď sa niektorí medzi sebou nepoznali, aj keď sa niektorí ani nevedeli orientovať v našom dome, radi ponúkli svoje služby. Či už rodičia prvoprijímajúcich, chlapi futbalisti, z modlitieb otcov, farníčky z kostola, náhodne oslovení. Veľa ľudí sa vyjadrilo, že si tu užili skutočnú, rodinnú atmosféru,“ zhodnotil organizátor akcie, salezián Juraj Kovaľ.

Počas celého dňa mali ľudia možnosť spoznávať všetky spoločenstvá a aktivity, ktoré sa cez školský rok dejú v bystrickom oratóriu. Oslava sviatku Panny Márie Pomocnice kresťanov, patrónky sásovskej farnosti, sa niesla v radostnom duchu. Okrem tradičného gulášu na stôl pribudli kapustnica, klobásky, či cukrová vata. Nesmelo chýbať ani kvalitné vychladené pivo alebo kofola, ktoré počas nedeľnej horúčavy občerstvili nejedného návštevníka.

Vďaka rôznym stanovištiam mali o zábavu postarané aj najmenší. Za splnené úlohy získavali farníkov – žetóny, ktoré si v obchode mohli zameniť za darčeky a rôzne sladkosti. Pre rodiny boli pripravené turnaje v petangu, lakrose a indiánskej paličke. Nechýbalo ani prekvapenie na záver: publikum zaujal i pobavil svojimi iluzionistickými kúskami kúzelník Marek.

Na záver akcie boli vyhlásené výsledky rodinných turnajov a prebehlo žrebovanie tomboly. Všetci mali možnosť počas dňa napísať odkaz na nástenku a zapojiť sa tak do hry o ceny priamo od saleziánov, animátorov a aktívnych farníkov. Mohli tak získať napríklad nedeľný obed so saleziánmi a sestrami, hodiny tanca, rodinné fotenie, prenájom altánku či zľavu na letné tábory.

Samotný sviatok pripadá na utorok, 24. mája, kedy sú všetci pozvaní na svätú omšu o 18:30. Celebrovať ju bude don Miroslav Baláž z farnosti Donovaly.

-Ivan Bernát

Fotogaléria

22. máj 2016

dátum

Salezko, Sásová

miesto

Martin Funiak

autor fotiek

Preberanie fotiek a článkov z webstránky www.sbb.sk bez súhlasu autora je prísne zakázané.

Saleziáni Don Bosca, Banská Bystrica, všetky práva vyhradené ©.