Prípravy na PGSI 2016 vrcholia, onedlho sa začne jedna z najväčších saleziánskych akcií

Saleziánske medzinárodné športové hry 2016 sa nezadržateľne blížia, už len pár týždňov a veľký turnaj môže začať. Dobrovoľníci zo všetkých kútov Slovenska sú pripravení pomôcť, športovci usilovne trénujú pre čo najlepšie umiestnenie. Prípravy sú v plnom prúde. Je to jeden z najväčších saleziánskych projektov. Dokazuje, aké kvalitné schopnosti majú saleziáni, keď poskytnú mládeži všetko čo im treba: športové podujatia, duchovný zážitok, kultúrny program a v neposlednej rade i priateľskú atmosféru domova.

Hry sa budú odohrávať v dňoch 4. až 8. mája 2016 v Bratislave v športovom areáli Pasienky. Pokiaľ si práve športovci nebudú merať sily s ostatnými, budú im k dispozícii rôzne ponuky oddychového a duchovného programu. Všetko sa bude odohrávať vo veľkej hale Élan nazvanom pre túto príležitosť ako Valdocco. PGSI sa začínajú veľkolepým otváracím ceremoniálom 5. mája v Hant Aréne, ktorý je prístupný i pre verejnosť.

Okrem tohto budú mať športovci naporúdzi aj výlet do Viedne, kde odohrajú posledné zápasy, čím sa prerozdelia rôzne zodpovednosti a výdavky. Záverečnú diskotéku, slávnostné vyhodnotenie turnaja a novinku, tzv. EXPO, v ktorom športovci z jednotlivých krajín priblížia svoju kultúru ostatným obohatia už tak kvalitný program.

Slogan tohtoročných hier nesie názov: „Vždy veríme až do konca!“ Mnohí ľudia majú skúsenosti s PGSI, ktoré sa konali na Slovensku pred dvomi rokmi, kedy sa osvedčila organizačná schopnosť Slovákov a koordinácia dobrovoľníkov. Riaditeľ PGSI 2016 Radovan Rumanovič povedal, že máme veľkú česť opätovne organizovať saleziánske hry, keď predtým sme boli iba účastníci.

Z Banskej Bystrice sa prihlásilo celkovo 36 dobrovoľníkov, chlapcov aj dievčat, ktorí sú rozdelení do nasledovných pracovných sekcií: rýchla rota, gastro, informácie, sprievodcovia, asistenti, ale aj mediálny tím. V tom sa tiež nachádzajú niekoľkí talentovaní ľudia z nášho strediska. Každý z nich chce priniesť kúsok zo seba a vložiť to do fungovania PGSI 2016. Na saleziánskych hrách chcú samozrejme zažiť aj úžasné zážitky a zoznámiť sa s novými ľuďmi.

 „Na PGSI sa už teším pár mesiacov. V prvom rade na to, že spoznám mladých ľudí ako zo Slovenska, tak aj z iných krajín. Ľudí, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty, ktorých oslovil Don Bosco rovnako ako mňa. Myslím, že to bude veľmi dobrá skúsenosť, robiť v sekcii asistenti.

Mojou úlohou bude zapisovanie priebehu a výsledkov zápasov. Myslím, že to bude príjemná práca. Dúfam, že prispejem k tomu, aby táto akcia dopadla čo najlepšie. Mrzelo ma, že som sa pred dvoma rokmi PGSI na Slovensku zúčastniť nemohla, preto dúfam, že tento rok si to vychutnám dvojnásobne.“ oboznámila nás dobrovoľníčka Lucia Baníková.

Na tomto obrovskom turnaji sa zúčastní takmer tisíc športovcov z trinástich krajín celej Európy. Po prvýkrát sa PGSI rozdelia medzi dve krajiny – Rakúsko a Slovensko. Športovci vo vekovej skupine od 15 do 18 rokov budú medzi sebou zápasiť v piatich športoch: vo futbale, futsale, basketbale, volejbale a stolnom tenise. Z Banskej Bystrice idú reprezentovať Slovensko vo futbale v kategórii starších Viktor Tóth, Timotej Wolf a v basketbale Adam Veselovský, Daniel Uherek a Michal Legiň.

PGS je skratka z talianskeho: “Polisportive Giovanili Salesiane”, čo v preklade znamená Saleziánske športové hry. Písmeno I, podľa anglického slova “International”, doplňuje, že tieto športové hry sú medzinárodné. História PGSI siaha približne do roku 1967. V tom čase založili v Taliansku Gino Borgogno prvý organizovaný športový turnaj v saleziánskej rodine. O dvadsať rokov neskôr, pri príležitosti stého výročia úmrtia Dona Bosca sa tento turnaj rozšíril z Talianska postupne do celej Európy. V roku 1990 sa turnaj po prvý raz odohral mimo Talianska a odvtedy nesú prívlastok medzinárodné.

Dobrovoľníci sú pre správny chod hier veľmi významní, lebo oni budú tvárou PGSI 2016, predĺženými rukami organizátorov a budú tvoriť atmosféru počas hier. Tento rok bude na saleziánskych hrách viac ako 220 dobrovoľníkov. Spoločne vytvárajú veľkú vec.

-Tomáš Slepčan

Korektúra: Ivan Bernát